La Doyenne

La Doyenne

Architect
naturehumaine
Location
Plateau Mont-Royal, Montréal, QC, Canada | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Raphaël Thibodeau
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Dining room suspensionLambert & Fils
Dot Atomium Pendant
CéramicCERAGRES
Dalle BétonAtelierB
BrickBelden Brick Company
PeintureBenjamin Moore
RobinetterieBlu Bathworks

Product Spec Sheet
Dining room suspension
Dot Atomium Pendant by Lambert & Fils
Céramic
Dalle Béton
Peinture
Robinetterie

La Doyenne

naturehumaine as Architects

La Doyenne is a renovation and the expansion project of a Victorian house built in 1887, a few steps away from Square Saint-Louis in Montreal. In a high-density built environment characteristic of the Plateau Mont Royal, the main challenge to meet the desire of its new occupants was to design an extension in the back yard preserving their privacy from the side and rear buildings.

The project's singularity comes from the integration of multiple floor level variations. One enters the house through the living room, located half a level above the street, to reach the backyard, slightly recessed into the garden. This intervention aims to create a height offset in relation to the level of the neighboring terraces while reinforcing the verticality of the interior volumes. The proportions of the dining room and kitchen are then perceived as double height spaces.

The exterior envelope of the house integrates several devices aimed at preserving the privacy of its occupants while allowing light to enter; the steel blades in front of the bedroom window as well as solid steel panels on the side windows reduce lateral views. Lastly, the skylights and stairwells let zenithal light into the heart of the house.

Inside, the majestic staircase at the entrance to the house is preserved and restored. It remains the centerpiece of the house while creating a relationship with the new elements. Two staircases are added; the first one connects the living room to the dining room. The second, an helicoidal staircase leads to the roof terrace. Both are united by their imperial green tone inspired by the history of the building.

The palette of the project is composed of both noble materials such as the oak floors and wooden furniture characteristic of old bourgeois homes, and raw materials like the stainless-steel countertops in the kitchen and bathrooms.

In this way, the Doyenne capitalizes on the density of its surroundings to unveil a project that is intimately integrated into its environment. Spread over 4 levels, its interior spatiality is a continuous space accentuating the interaction between the parts of the house.

 

Material Used :
1. Aluminium Cladding - Longboard
2. Brick - Belden
3. Aluminium Windows - Shalwin
4. Céramic - Ceragres
5. Peinture - Benjamin Moore
6. Dining room suspension - Lambert et fils
7. Dalle Béton - Atelier B
8. Robinetterie - Blu bathworks inc. 
9. Wood cabinetry - Oak veneer panels

This story is available in multiple languages
Share or Add La Doyenne to your Collections
Project Credits
House Bever
next project

House Bever

Private Houses
Kortrijk, Belgium - Build completed in 2019
View Project