La stanza del Vuoto

La stanza del Vuoto

Architect
Studio Parisotto+Formenton
Location
Milan, Italy
Project Year
2016
Category
Pavilions
Product Spec Sheet

ElementBrand
manufacturerEurometal
manufacturerITALCOM
manufacturerLaboratorio Morseletto
manufacturerPiavevetro
SupplierTecnovision

Product Spec Sheet
manufacturer
manufacturer
by ITALCOM
manufacturer
manufacturer
Supplier

La stanza del Vuoto

Studio Parisotto+Formenton as Architects

Inspired by the images of an emblematic scene in the film La notte (1961) by Michelangelo Antonioni, Aldo Parisotto and Massimo Formenton have designed a pavilion that evokes, through micro-architecture, the extraordinary ability of the filmmaker to dematerialized places, creating a sense of disorientation and surprise that prompts reflection. The installation is based on a famous exchange between Marcello Mastroianni and Monica Vitti (the scene “Giovanni between presence and absence”), screened inside the pavilion.


The atmosphere is in black and white, like the film by Antonioni. A steel structure (by Eurometal) forms the skeleton for a shell of reflecting glass walls that create continuous effects of visual echoes and reflections. The interiors feature more tactile materials: a boiserie in charred wood covers the walls (by Italcom), while the marble floors play with contrasts (Laboratorio Morseletto).


The installation interprets the concept of the room of emptiness and silence, in a contemporary key: a space that takes on meaning thanks to one or more human presences. Figures that appear like phantoms, linking interior and exterior, lights and shadows, real or reflected. Thanks to the contamination between disciplines, the borders become blurry and imperceptible, surpassed by the contemplative gaze.

Share or Add La stanza del Vuoto to your Collections
Project team
Cultural Centre De Grote Post Ostend
next project

Cultural Centre De Grote Post Ostend

Concert Halls, Cultural Centres and Theaters
Ostend, Belgium - Build completed in 2012
View Project