Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Lautaro House

Lautaro House

Architect
Felipe Alarcón Arquitecto
Location
Linares, Chile | View Map
Project Year
2016
Category
Private Houses
Pablo Casals
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
bathroom tapVOLA
Shower doorRoca
Interior lighting: LEDPhilips Lighting Signify
GU10
bathroom tapTeka Group
Grifo - ARK 937
DoorsARAUCO
Facade cladding: Steel rugged frames, Roofing: Zinc PlateCintac

Product Spec Sheet
bathroom tap
Shower door
Ura by Roca
Interior lighting: LED
bathroom tap
Grifo - ARK 937 by Teka Group
Doors
by ARAUCO
Facade cladding: Steel rugged frames, Roofing: Zinc Plate
by Cintac

Lautaro House

Felipe Alarcón Arquitecto as Architects

Buildings not only convey their physical characteristics,but also symbolic values attributable to experiences andmemories, including what we imagine and what we know.

 

In the case of a house, the bond between the user and thebuilding represents a relationship that gains in symbolic valuewith everyday use.

 

This small house reform explores its user’s connection withthe built environment, the meaningful link between materialsand its attachment to memories. Therefore, preserving acertain state of affairs would become a disguised way ofkeeping hopes already dashed by reality, to the detriment ofany possibility of improvement. Through architecture, theintention is to give the house a new order, allowing memoryand its daily presence to express in a subtle, less concrete way.

 

The project’s first step is clearance: the decision ofestablishing what remains and what is removed. This seeksto preserve the original structural matrix (double band)and, in turn, reusing certain materials that connect with preexistences as, for example, some wooden decorations orthe old roof tiles as masonry for the façade. In addition, the slanting volume supported by the original structure together with a storage volume magnify the house’s interior void, providing fresh air and new light.

 

A long window at the top of the volume allows indirect southern light sky to slide through the curved ceiling formed by the structure’s inverted trusses, integrating a previously missing element: the sky.

 

Material Used :
1. Facade cladding: Steel rugged frames, CINTAC
2. Flooring: Floating floor, RGB
3. Doors: Standard, Arauco
4. Windows: Standard Aluminium
5. Roofing: Zinc Plate, CINTAC
6. Interior lighting: LED Gu 10, Phillips

This story is available in multiple languages
Share or Add Lautaro House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Texas A&M University Computing Services Center
next project

Texas A&M University Computing Services Center

Universities
College Station, TX, USA - Build completed in 2017
View Project