Le 16

Le 16

Architect
Taillandier Architectes Associés
Location
Occitanie, France | View Map
Project Year
2021
Category
Apartments
Nicolas Da Silva Lucas

Le 16

Taillandier Architectes Associés as Architects

“Le 16” project is the construction of 16 new collective units and 2 houses, situated in Toulouse (Occitanie region, France).

« The 16 » is located at the angle of rue de Cugnaux and rue Nungesseret Coli, close to the Arènes station in Toulouse.  Rue de Cugnaux is a busy street, in continuity of route de Saint Simon that constitutes a major entrances axis into Toulouse from La Cépière to the Saint Cyprienneighbourhood. Rue de Cugnaux is currently undergoing major development. The constructions along the road alternate between existing individual houses and four-storey apartment blocks, recently built or still under construction. Contrary to rue de Cugnaux, rue Nungesseret Coli is defined by an urban fabric of individual houses characteristic of the Toulouse area.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

The project plot forms a sharp point at the junction where the two streets meet at a roundabout. Considering the context, the project on this particular plot must create an articulation between the developing rue de Cugnaux and the smaller scale rue Nungesseret Coli, whilst still creating an urban facade of an appropriate scale to define the public space of the roundabout.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

The 18 new dwellings are split over two buildings. On one side Building A, a four-storey apartment block in keeping with the developing scale of rue de Cugnaux and creating an urban facade on the roundabout, and on the other side Building B, an intermediate two-storey volume on rue Nungesseret Coli that creates a harmonious transition between the collective buildings and the single-family houses.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

Building A is the main building and holds 16 dwellings. The building is aligned on the edge of the plot along rue de Cugnaux and rises to four storeys as well as an attic. On the ground floor, the main entrance hall is positioned at the angle of the building whilst the rest of the ground floor contains parking and services.  The apartments are located on the upper floors and are all south-facing with loggias opening towards the inner garden. The apartments on the fourth floor are duplexes up into the attic.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

To the south, Building B rises to two storeys and is built up against the existing neighbouring house along the shared border of the plot. The north-west, north-east and south-east facades of Building A are the ones facing rue de Cugnaux and the roundabout. They occupy the sharp corner of the plot and create a focal point on rue de Cugnaux. They are clad in brick laid horizontally on most of the façade except on horizontal strips where the bricks are laid vertically marking each floor level of the building.

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas

The north-west and north-east facades feature overhanging bow-windows and further mark the urban aspect of these facades. The bow-window on the corner section opens up the living spaces towards the street whilst the bow-widow on the facade on rue de Cugnaux holds the communal corridors of each level and creates a feature in the streetscape. These features accentuate de composition of the facades on rue de Cugnaux and the roundabout that could one day turn into a square. The project thus redefines de quality of the public space and accompanies the development and evolution of the city in the now and the future.

Team:
Head of Project: Laurie Corrocher
Assistant: Vincent Tercé
Head of Construction: Jean Pinsson

photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
photo_credit Nicolas Da Silva Lucas
Nicolas Da Silva Lucas
Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding:  
Hand-molded Briquettes 28cm, Terre du Saves
White coating, Monoblanco, Parexlanko

2. Flooring: Floor tiles, CerameAveiro, Pavigres
3. Doors: Malerba
4. Windows: Oxxo
5. Roofing: Roof tiles, Vieille Terre, Terreal

Product Spec Sheet

ElementBrand
DoorsMALERBA
Facade cladding: White coatingParexlanko
Floor tilesPAVIGRES
Roof tilesTerreal
Product Spec Sheet
Doors
by MALERBA
Facade cladding: White coating
Floor tiles
Roof tiles
by Terreal
Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More