Libertà Restaurant
FG+SG – Architecture Photograph

Libertà Restaurant

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

Our goal was to create a space where aesthetics meets the finest culinary experience and blends harmoniously form and function, where every element would complement each other, creating a seamless and cohesive design.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

A warm and inviting ambiance, with wheat hanging from the ceiling creates a natural and cosy atmosphere. The smooth materials and elegant furniture add a touch of sophistication to the surroundings, with carefully chosen chairs and tables that perfectly complement the decoration. The tables boast marble tops, providing an elegant feel. The site and surroundings were carefully studied to have a design that would integrate with the environment and reflect the local context. The use of natural materials and earthy colours provide a warm and welcoming feel to the restaurant, while the modern lines and geometric shapes add a contemporary touch.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The layout of the restaurant was thoughtfully planned to optimize the use of space and create a functional and efficient flow. The large windows and open spaces allow for natural light to flood the interior, creating a bright and airy ambience. One of the most remarkable features of the restaurant is the window that fully folds and opens to the outside. This allows the clients to enjoy the stunning views of the city while relishing the flavours of the Italian cuisine.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

As for the details, the idea was to design a space which was aesthetically pleasing and functional at the same time. The choice of materials and textures, furniture, and lighting was made very carefully to create a unique and welcoming atmosphere.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

One of the key aspects in this project was to develop a design that would connect with nature and bring the outside in. The dry wheat hanging from the ceiling was a deliberate choice, meant to evoke the natural landscape and add a touch of natural charm. The wheat itself is sourced from Italy and sustainably harvested and dried to perfection. The result is a visually unique element that also helps to improve the acoustics within the restaurant and absorb excess moisture, thus improving the overall air quality. The dry wheat also helps to absorb sound waves and reduce echoes, creating a more pleasant and comfortable environment.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

This attention to detail and commitment to sustainability is an integral part of the design philosophy and it's important to consider all aspects, including the acoustics. The wheat hanging from the ceiling is an example of how even the smallest details can have a significant impact on the overall design and functionality of a space.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

In addition to the interior space, it was also designed two separate esplanades to extend the dining experience to the outdoors. One esplanade is located in the front of the restaurant, while the other is situated on the side, where guests can enjoy the bustling city scene while dining al fresco. Both esplanades are designed to provide a comfortable and inviting outdoor dining experience while complementing the surrounding environment.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

The goal was to create a seamless and cohesive design that would optimize the use of space and integrate itself with the surrounding environment. The use of natural materials, carefully chosen furniture, and attention to detail in all aspects of the design create a unique and inviting atmosphere.

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph
photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

Team:

Architects: João Tiago Aguiar, arquitectos 

Responsible Architects: João Tiago Aguiar 

Participants: Francisco Barosa, Diogo Romão, Susana Luis, Rúben Mateus, João Nery Morais, Maria Sousa Otto, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Constança Lino, Francisco Duarte, Nuno Sequeira, Renata Vieira

Client: Lisbon Street Kitchen

Engineering: LFC Engenharias

Builder: Octaplan

Photographer: FG+SG – Architecture Photograph

photo_credit FG+SG – Architecture Photograph
FG+SG – Architecture Photograph

Materials used:

Kitchen: AFK

Furniture: Olaio

Acoustic: TONAL

Marble stone: VESSEL  

Caption
Caption
Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry
21 Jun 2024 News
Design of new CIA Conad HQ by tissellistudioarchitetti resists orthogonality and symmetry

Italian architectural studio tissellistudioarchitetti has designed the Sidera building as a new head... More

Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village
21 Jun 2024 News
Compelling design for Jadgal School by Daaz engages a rural Iranian village

Located in Seyedbar-Jadgal village in Southern Iran, the Jadgal School by Daaz was commissioned afte... More

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury
21 Jun 2024 Archello Awards
Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango join Archello Awards 2024 jury

Dirk Peters, Cristiana Catino, Javier López and Monica Arango have been announced as Archello... More

UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system
20 Jun 2024 News
UNStudio completes Munich residential building with versatile plug-in partition and furniture system

International architecture and design practice UNStudio has recently completed the “Van B&rdqu... More

ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation
19 Jun 2024 News
ZAV Architects leverages the “grandmother’s” circular economy approach in design of Dr. Beski Science Foundation

Iranian architectural office ZAV Architects features in Archello’s 25 best architecture firms... More

Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex
19 Jun 2024 News
Hyperboloid Green Ark pavilion forms heart of Meise Botanic Garden greenhouse complex

Meise Botanic Garden, one of the world's largest botanical gardens, recently inaugurated the Green A... More

Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen
18 Jun 2024 News
Six Bricolage Houses: An inventive model for urban renewal and housing design in Nantou, Shenzhen

ARCity Office embarked on a project that would establish a new typology of “bricolage architec... More

BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed
17 Jun 2024 News
BYRÓ architekti’s charred wood-clad garden pavilion in Prague reimagines the mundane garden shed

Prague-based BYRÓ architekti has completed a small and contemporary charred wood-clad garden... More