Light Garden House

Light Garden House

Architect
Mami and Associates Architects
Location
Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Kai Nakamura
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingLe Klint
Sinus line pendant
TilesAGORABRIX
slateKMEW Co., Ltd.
Curved GlassShinko Glass
FlooringTokyo Koei Co., Ltd.
WindowsYKK AP

Product Spec Sheet
Lighting
Sinus line pendant by Le Klint
Tiles
slate
Curved Glass
Flooring
Windows
by YKK AP

Light Garden House

Mami and Associates Architects as Architects

The three story wooden house with a common light garden is for two family, mother and her daughter's, in Setagaya Tokyo. Due to surround by neighbor houses, an elongated garden is located towards the road at north for inviting natural light, wind and visual connection to the city. Each room is located around this garden with windows so that both family can feel their presence and unite family.

photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura
photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura

In recent years, the price of land in the city has skyrocketed, and houses for nuclear families are being subdivided into smaller lots and mass-produced in a similar manner. However, families have different lifestyles and work styles, and we believe that more diverse homes are needed. We wanted to create a new way of living where the two family could come together again, making use of the familiar land where the mother now lives. Conventional two-family houses tend to have a wall between them, but we sought a spatial configuration that would allow the two families to have a good sense of distance and relationship. Today's wooden houses are covered with plasterboard and lack the warmth of wood, and the city is full of ready-made exterior materials that are too homogeneous. This project aimed to create a new type of house that is not limited to a single dwelling unit, but rather opens up the garden to the city, bringing in light, wind, and greenery.

photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura
photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura

The first floor is for the mother, and the second and third floors are for the daughter's family, each maintaining their independence, sharing the wind and light, and watching over each other through the trees. We planned that the entrance on the second floor would always be reached by a staircase around the light garden. Curved glass and wood-aluminum composite sashes are used in the openings facing the deep light garden to create a soft expansion of the interior space. In order to create a space where one can feel the warmth of wood in a three-story wooden structure, we exposed the wooden structure, finished the ceiling in wood and wood furniture. We also designed a wooden staircase.The angle of the sun's rays corresponds to the slanted tiles on the exterior walls, informing us of the changing seasons. The sandy coating that makes up the curved surface gives the appearance of natural rock surface.

photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura
photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura

Because of the site conditions, with neighboring houses close by on the south side, we created a deep garden on the north side and divided the volume of the building to invite sunlight, resulting in a bright house filled with light. The space around the light garden is a single room, so the light garden can be seen from anywhere. On the first floor, where the art classes are held, there is a gallery facing the light garden, and on the second floor, the living room around the light garden is connected to the third floor through a wooden staircase in the atrium, designed to allow wind and light to pass through.

photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura
photo_credit Kai Nakamura
Kai Nakamura

Read story in DeutschPortuguêsEspañolFrançais and Italiano

Project Credits
Featured Projects
Latest Products
News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs
24 Jan 2022 News
Holiday Home Hagen features an abstract façade made of ‘knitted’ logs

On the outer skirts of Laterns Bonacker, Holiday Home Hagen by Marte.Marte Architects is part of a s... More

Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More