Lighthouse Residential Building

Lighthouse Residential Building

Architect
YSLA Architects
Location
Shinjuku, Tokyo, Japan | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Wallpaper, Roll carpetSangetsu Corporation
FY-54
TH30134
LightingPanasonic
Modify
Façade TileNeo-Nagae
Color Taste II
Wooden deck, Bathtub: BT01961 Sink: WA08841 Sanwa Company
Cypress KD 90x20
FlooringTokyo Koei Co., Ltd.
Oak U90
Sanitaries: TOTO CES9435P-NW1TOTO

Product Spec Sheet
Wallpaper, Roll carpet
TH30134, FY-54 by Sangetsu Corporation
Lighting
Modify by Panasonic
Façade Tile
Color Taste II by Neo-Nagae
Wooden deck, Bathtub: BT01961 Sink: WA08841
Cypress KD 90x20 by Sanwa Company
Flooring
Sanitaries: TOTO CES9435P-NW1
by TOTO

Lighthouse Residential Building

YSLA Architects as Architecture & Interior

CONCEPT
Building use
Lighthouse Tokyo is a nine story building who was designed as a hotel in the neighborhood of Shinjuku, Tokyo, and has been delivered as a residence building due to the impact of the COVID-19 in the Tokyo tourism business.

 

Ground floor and levitating facade
The building is in a crossing along Waseda street. The facade was conceived as concrete levitating sheet, who erase the boundaries between interior and exterior, public and private and opens to the street intersection trough two round cuts inviting people from every direction. The building was thought as a lighthouse for the travelers.

The ground floor, reconverted into a co-working space for the residents is the expression of the new normality.

 

Rooms and Doma space
The building was planned as a series of open floors with a plan developed around the doma space 土間. The doma is in traditional Japanese buildings an area associated with the daily use and the entrance points, and it was the center of the socialization. In this space the guests are allowed to enter with shoes and is the place to gather. The doma is surrounded by a raised floor area that becomes a flexible platform for quiet activities and night use. In this shoeless space the futons are placed at night depending on the number of guests. The boundary between the doma and the raised floor can be close using light partitions, wooden blinds, or curtains.

 

Change of use
The flexibility of the space together with a plan which enhances the Covid-19 guideliness for ventilation, made possible a successful transformation into apartments. Although the building was plan as a hotel we envisioned the importance of the interior exterior spaces and we design the plan with two balconies per floor/room. In the new apartment layout one balcony is used for leisure and the other for BOH purposes.   These spaces become even more valuable in the middle of the Covidpandemia.

 

Furniture
YSLA designed Miwa みわ as a modular and flexible furniture that can be assembled and use in different waysand remembers the spirit of the lighthouse in its shape.

 

Material Used:
1. Blind Barcelona - Wodden blinds

2. Sangetsu - Wallpaper: TH30134, Roll carpet: FY-54

3. Tokyo Koei - Flooring: Oak U90

4. Sanwa company - Wooden deck: Cypress KD 90x20

5. Neo-Nagae Tile - Tile façade: Color Taste II 

6. Fuji Sash - Swing window

7. Teijin - Exterior curtain: 8933FP silver Gray

8. Panasonic - Modify by Naoto Fukasawa

9. Jimbo - Switch & consent: Jimbo NK series

10. Sanwa company - Bathtub: BT01961 Sink: WA08841 

11. Toto - Sanitaries: TOTO CES9435P-NW1

This story is available in multiple languages
Project Credits
Architecture & Interior
Tower House
next project

Tower House

Private Houses
New York, United States - Build completed in 2012
View Project