Logan Pavilion

Logan Pavilion

Architect
CLB Architects
Location
Jackson, Wyoming, USA | View Map
Project Year
2020
Category
Pavilions
Kevin Scott

Logan Pavilion

CLB Architects as Architects

Located on a sagebrush plain north of Jackson, Wyoming, Logan Pavilion is the family home of Eric Logan, Design Principal at CLB Architects, and his wife, two college-age daughters, and their pets. Originally built in 1997 on an aggressive four-month construction schedule and a tight budget, the minimalist home has adapted over time, evolving with the family’s needs.

 

The home borrows its form from vernacular hay sheds. The gabled roof, held aloft on tall columns, is an appropriate symbol for shelter on the open plains. The architect selected the exterior materials, including rusted sheet steel, for their ability to weather gracefully and blend with the colors of the landscape. Recycled and manufactured materials give the interior a contemporary feel. Oiled masonite wall paneling and an oiled concrete floor are economical interior finish solutions that allow the home to speak for itself.

 

In 2001, the family added a guest house, which provides a space to host visitors, a yoga/workout room, and a space away from the main house. The property also grew to accommodate a garage, and later an  addition to the garage, which houses Eric’s many collections including cars, bikes, motorcycles, tools, and vinyl records. The garage forms are built from oxidized steel which rusts and weathers with the surrounding climate.

 

Today, with a new remodel completed in 2020, the home comprises four bedrooms, three bathrooms, and a detached garage. This most recent iteration of the home includes a kitchen renovation, roof upgrade from a shingle roof to a metal roof, and new decking, siding, and stain. The new metal roof is a fulfillment of the original design concept for the home, which was met with strong opposition from the neighborhood design review and finally approved in 2020. Eric originally chose to stain the exterior with bleaching oil to achieve a weathered-barn look, a design decision that was adjusted in the latest renovation, in favor of a tidier aesthetic.

 

Built to maximize natural light, cross-ventilation, and surrounding views of the Teton Mountains, the home is firmly situated in the Western landscape. Extreme weather conditions necessitated a sturdy structure, and the form’s deep overhangs provide shelter from sun or snow. Throughout the family’s time on the property, they have responsibly created a more diverse landscape by integrating plants and trees for shade and to provide habitat for wildlife.

 

Eric refers to the newest iteration of his home as the “new black sweater.” The original simplicity of the design has allowed the home to stand the test of time, while also continuing to change. Eric sees the evolution of the world around us through the Logan Pavilion, from his own family’s evolving needs to the neighborhood’s approach to design.

Share or Add Logan Pavilion to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Greenwood Semi
next project

Greenwood Semi

Private Houses
Toronto, Ontario, Canada - Build completed in 2018
View Project