London Information Pavilion - AC-CA

London Information Pavilion - AC-CA

Architect
o25
Location
Nashua, United States
Project Year
2011
Category
Pavilions

London Information Pavilion - AC-CA

o25 as Architects

Architects in this present competition have to balance between the square’s grandeur and the glory of the Olympic Games, between the ephemeral duration of the Games (they last only for a few weeks) and the timeless square.


Trafalgar Square has a monumental axis that joins Nelson’s statute with the steps that lead to the National Gallery walking along the fountains. This axis constitutes the movement path for hundreds of visitors of Trafalgar square everyday.


Placing our construction on that axis we symbolise the integration of the great importance of the Games in the life and history of London. With this gesture we symbolically integrate the Games with the city’s history. There will be an entrance-gate where the visitor will pass as soon as he will issue his ticket, a symbolic entrance to the games.


Olympic Games have been and still are, since the ancient years, an initiation ceremony. The gate of our pavilion will signal this transition, the passage, from uninitiated to initiated designating the importance of the event.


The visitor will issue his ticket and will walk through the gate, thus becoming initiated in the Olympic Games. The gate frames Nelson’s statute from one side and the National Gallery on the other, placing the visitor not only in the Olympic Games but also in the city that has the honour to organise them.


As soon as the visitor crosses the gate there is the altar with the sacred flame. By placing the sacred flame in the centre of our pavilion, in the centre of Trafalgar square and in the centre of London we transfer the Olympic spirit from the stadium of ancient Olympia to the stadium of London and finally to the city of London.


Trafalgar Square is a very important and historical square. Therefore we base our whole construction on an independent base, avoiding any construction work on it. From the base two wings are elevated. At the roofed spaces of these wings we place all the essential facilities of the pavilion, offices, information area, souvenir shop, café and ticket box.


We imagine visitors climbing up upon the wing chambers, sitting on them and watching the Olympic Games through the big screen that we place towards the stairs that lead to the National Gallery. The big screen is placed at the end of the visitors eye view and in the same axis with the Nelson’s statue, the pavilions altar and the National Gallery. The screen will show highlights of the Olympic Games towards all directions, thus helping all visitors sitting either on the chamber wings or the steps that lead to the National Gallery or anywhere in Trafalgar Square to enjoy and participate in the events. There will be a sitting area for visitors watching the Games through the displays either on the top of the two wings or to the stairs that lead to the National Gallery by creating a type of amphitheater in the heart of the square.


The two wings emerge from the gate/frame protect the sacred flame of the Olympic Games. The pavilion we designed dynamically becomes part of the Trafalgar square environment but with respect to it. Although we recognize the pavilion’s ephemeral existence, we also consider its importance knowing that from now on it will be a part of the city’s history.

Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More