Lotto 4, the Dock

Lotto 4, the Dock

Architect
Cino Zucchi Architetti
Location
Ravenna, Italy
Project Year
2006
Category
Housing
Cino Zucchi

Lotto 4, the Dock

Cino Zucchi Architetti as Architects

The residential building wants to place in a mutual relation two various scales, reasoning on the evolution of the ways to live and their relationship with the landscape. To the base of the fundamental choices of the plan there is the great city occasion of the construction of a new city park and a public waterfront along the Dock.


The clarity of the typological system is the best guarantee of this ability to make to converse the general scale of the city with that “intimate one” of the daily life. The disposition of the volumes, that follow the setting of the new city design, answers to the long view on the city, on the sea and at the same time it constructs a courtyard opened toward the new park.


The north high volume is attested on the new waterfront and maximizes the good exposure of the apartments. The low body fold to embrace the central space between the two buildings. An “inhabited bridge” connects the two bodies, unifying the silhouette towards the water and creating one large loggia opened on the new walk.


The raised space of the court overlook on the oriented green escarpment towards the new park. The symmetry of the matrix to block is articulated also from the different treatment of the south and north elevations of the buildings in relation to the solar guideline and the disposition of the private open spaces of the apartments.

Share or Add Lotto 4, the Dock to your Collections
Project Credits
Scoville Memorial Library
next project

Scoville Memorial Library

Libraries
Salisbury, Connecticut, USA - Build completed in 2017
View Project