Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Maison des Erables

Maison des Erables

Architect
Rayside Labossière
Location
Montréal, Canada
Project Year
2011
Category
Private Houses
Saul Rosales

Maison des Erables

Rayside Labossière as Architects

The couple’s program consisted of a two-storey house with three bedrooms, an office, a mezzanine, a green roof and a two-car garage. The home was built on one of the last vacant lots in the area, and is attached to the neighbouring houses on either side. The challenge was to design a home that was unique and specific to the clients, with the ability to insert itself architecturally into a street designed in the mid-nineties. In order to preserve a sense of continuity, the building was divided into two volumes, each side corresponding to its direct neighbour. The colours and materials were chosen to reflect this concept. The black portion includes the functional spaces: front hall, kitchen, office, bathrooms, and laundry room, while the white portion represents the living room, dining room, family room and bedrooms. To galvanize the concept, an accent colour was added to each floor. This project brings playful and contemporary architecture to a street that is rather standard and uniform.


The linear kitchen is divided into two distinct elements, each with its own function: an island and a wall of full-height cabinets. The bamboo-veneered island harmonizes with the dining room floor, while the dark gray quartz counter brings a sense of continuity with the porcelain kitchen floor. The materiality of the kitchen creates a harmony and fluidity with the atmosphere of the home. The red mosaic-tiled backside of the island adds a flamboyant accent to the kitchen. As the contrast between black and white was the main concept, an accent color was chosen for certain walls or furniture in order to bring life to the living spaces.


In order to visually reduce the appearance of the wall of cabinets, two materials were used for the doors: semi-gloss white and bamboo veneer. The kitchen was designed to be in harmony with the contemporary architecture of this new house located in the borough of Villeray.


VHRS
next project

VHRS

Apartments
Israel - Build completed in 2020
View Project