Contemporary architecture

An overview of projects, products and exclusive articles about contemporary architecture

Project • By Barault ArchitectsHotels

A twisted prismatic approach of a boutique hotel

The Ampia Vista retreat is located on a steep longtitudinal plot at the southern part of Meganisi island offering breathtaking views of the Ionian Sea. Additional to the 34 double rooms, 8 triple rooms and 6 luxurious suites, the complex includes high standard food and beverage facilities as well as a wellness  center.    The name derives from the Italian meaning of the phrase “ample view”, which is the key element of the hotel. A prerequisite for the design team was that all rooms and facilities have unique unhindered views of the mesmerizing blue of the nearby bay.    As Greek villages are anchored on mountainsides and have their public square located at the center, the retreat is deployed on a sta... More

Project • By MosaInformation Centres

Audi Quattro Festkogl Alm Hut

Project Audi Quattro Festkogl Alm, published by Mosa. Location: Obergurgl-Hochgurgl, Austria Category: Housing, Restraurant Connect with Mosa for more information More

Project • By BEGAMuseums

EYE Film Museum, Amsterdam

With the distinctive new building of the Film Museum, the north of Amsterdam, near the city centre, is experiencing a welcome revival thanks to a throng of visitors. Besides an extensive range of events, it is also the architecture itself that invites visitors to this new experience.The attractive building cannot be missed as it rises from the banks of the IJ river and guarantees a different appearance depending on your point of view. The building opens up towards the south with large areas of glazing. Closed areas of the façade are directed northwards, offering room for cinemas and exhibition areas in the interior.The futuristic structure is illuminated according to a simple principle. Four in-ground luminaires supply the light for... More
The metal rafters with a wave kind of pattern broken with the trapezoidal boxes impart the bold and brutalist look to the entire façade.

Project • By A.J ArchitectsOffices

Rhythmic screened Façade

The commercial complex planned in Jigani, an industrial and marble trader’s hub, in the suburbs of Bangalore. The program of the structure was clear in client’s brief. The structure was primarily made with the objective to earn rental income in the fast-growing area and they wanted the lower floor to be used for retail or restaurant and office space in the upper floors. The typology of the structures prevailing in the area are box type industrial shed type. The design team planned to make a building to complement and stand out of the otherwise box type industrial shed look.   The team planned the structure with placing the core of the building on the right-hand side corner of the structure facing the main road. The side ro... More

Project • By Phaedrus StudioShops

HI-LO

While designed for a specific client and a site with opportune zoning and planning, Hi-Lo Hybrid tackles a prevailing narrow lot condition along Toronto's main streets. Despite the demand for increased density and housing options on these existing transit and mixed-use corridors, they remain largely underdeveloped, including an estimated 250km composed of existing single-family homes reinforced by low-rise residential zoning and planning. Outdated zoning and current planning policies limit the range of infill opportunities, driving homogenous stacked townhouse forms, as well as outsized mid-rise developments and retail spaces requiring long term lot assembly. Over time these development models become further entrenched. Hi-Lo Hybrid demonst... More

Project • By OB Architecture LtdApartments

Greyfort House

Completed in December 2019, Greyfort House is a residential development of 8 units on a prominent corner plot in South Croydon.The challenge was to create a design that would successfully respond to the various urban conditions around the site.The building acts as an interface between the different scales and patterns of development surrounding it, whilst addressing the busy corner junction in a coherent and composed manner. Its form evolved through a contextual analysis of the scale, proportions, building lines, materials and architectural details of the surrounding streetscapes and was sculpted by the arising opportunities. Photography by Martin Gardner More

Project • By OB Architecture LtdPrivate Houses

Chelsea Townhouse

Extension and complete refurbishment of a 5-storey Georgian townhouse More

Project • By HBOA (HB Ong Architect)Private Houses

Impian Residence

The site is situated on a higher ground between a peaceful residential road access with approximately 1.3m difference in level at front and approximately 0.6m at the back, facing a beautiful golf course.   The design intends to encourage owner to enjoy and engage with: Semi-outdoor & outdoor spaces Greenery surroundings Tropical climate The house is designed to experience tropical modern living with a series of indoor, semi-outdoor spaces and outdoor spaces of different functions. It is generally planned with 2 main wings with a swimming pool in between with the intention to break the building mass yet increasing the building perimeter for the vistas facing the golf course. By doing that, it also encourages more visual li... More

Project • By Declerck-Daels, ArchitectenHotels

Hotel Tafelrond – The Fourth

From 1479, the building was a meeting place for different guilds in the city of Leuven. The Rhetoricians left the greatest mark on the building, where they gathered to recite poetry and to drink. After it had been demolished and rebuilt, music and theatre reanimated the building in 1817. The Tafelrond was a theatre for audiences of close to a thousand people where performances took place which are similar to those we think of today as living room concerts.   The Tafelrond was bombed and destroyed during the First World War. After the war, it was rebuilt in its original Gothic style of the architect de Layens and now looks as it did in its first life. From 1930, it served as the Leuven branch of the National Bank. The Tafelrond now be... More

Project • By Studio EngenhariaPrivate Houses

Casa Andrade

Located in a privileged residential condominium with lots of green area, the owners opted for the construction of a new house, due to the fact that the wooden building no longer met their needs. In fact, the building had not been constituted with materials recommended for wooden constructions, so it was decided to demolish it. According to the definition of breafing, the building is intended for use on weekends, being a small residence, comprising 01 suite, 02 bedrooms, living room, dining room and kitchen. The architectural design meets contemporary architecture. More

Project • By Carlana Mezzalira PentimalliOffices

Ex Tribunale

The Municipality of Bressanone (in the region Trentino Alto Adige, Italy) is gradually changing its skin.    This process has taken place for many years, with important private and public projects selected through international competitions. Those operations are both on small and large scale and involve several actors and different types of partnership. The quality of these projects is the same one that characterizes different aspects of this region, among them the contemporary architecture. A slow transformation is taking place also inside the city of Bressanone; moreover, it is working in a silent way, almost discreet, without revealing itself to whom is walking in the historical city centre.   This metamorphosis has in... More

Project • By HUNI ArchitectesHotels

GREEN PARADISE

Green Paradise is an outstanding project in the application of local cultural values to contemporary architecture, including a 5-star resort with a 30-hectare expanse of beautiful beachfront (managed by M Gallery, under Accor Group).The existing land is covered mostly by Casuarina forest amid small sand dunes formed by ocean wind over many years. The design orientation, focused on preserving and embellishing these sand dunes, arranged groups of villas on top of the hill in order to maximize the views and catch the ocean breeze. Access routes are arranged alternately between the foothills, creating privacy and tranquility for guests to relax.The beauty of local culture integrated into each architectural detail will bring an exhilarating feel... More

Project • By Ana CoelhoPrivate Houses

BAUMHAUS

Baumhaus is a traditional Oporto house, built in the bourgeois-architecture style, around the year 1850. It was originally built with the most traditional materials and techniques and presented most of its original XIXth century features, without major transformations from the original state.   The challenge was to combine the ancient building charm with a contemporary architecture, providing its users with a more comfortable way of living.   The new layout provided this house with a total of 9 open-space apartments, with private bathroom, kitchenette, and living-room area.   All the original architecture elements that were in good condition and fitted the new layout were carefully restored and integrated within the new... More

Project • By francesca perani enterprisePavilions

URBAN CABIN: Mini living with a Persian twist

Situated at the centre of the town of Albino in Valle Seriana, (Bergamo/Italy) the micro-apartment of just 25 sqm has been designed for a local couple, of Italian and Persian origin. It consists of the complete restoration of an open porch, once used as a storage area, contiguous to a private garden.   Francesca Perani’s attitude towards design is ironic and playful, de-dramatising architecture with a forced use of poor but strongly characterised materials, bold colours and a deliberate use of diagonal lines. With the intent of extending seasonal uses and allowing new ones, the cabin was conceived to give a sense of quiet and intimacy at one with the surrounding nature, as well as to provide privacy from the high-density urban... More

Project • By Qarta architekturaUniversities

New lecture center VŠPJ

The new auditorium of VŠPJ is modern concept of dynamic contemporary architecture with industrial elements in a minimalist style in direct contrast to the original site and its newly reconstructed part of northeastern wing.   “The city of Jihlava has long endeavored to have its own college campus. We see the presence of students as essential for the city's cultural progress. The College’s position has been strengthened significantly by the new lecture center and auditorium. Being the largest space suitable for conferences or conventions available at the moment, the auditorium has become an important venue for various social events. During the restrictions imposed by COVID-19, the city council meetings were also hel... More