Maison Les Neyres

Maison Les Neyres

Architect
Bonnard Woeffray Architectes
Location
Les Neyres, 1868 Collombey-Muraz, Switzerland
Project Year
2007
Category
Private Houses
Hannes Henz

Maison Les Neyres

Bonnard Woeffray Architectes as Architects

The dwelling is located in Les Neyres, a hamlet situated on the slopes above Monthey where the vineyards stop and the chestnut woods start – a situation that is neither plane nor mountain. That said, the planning requirements dictate an alpine vernacular in an area zoned for chalet-style building. In its composition of volumes and use of materials, the project engages with the requirements by reinterpreting the characteristic image of an Illiez Valley chalet. The lines of the angled roof are incorporated within the volume of the house. The plan takes the form of a deformed hexagon. The autonomous volume appears inserted into the ground with no impact on the natural slope of the terrain. The only exception to this is the entrance lobby, which cuts into the incline and seems almost detached from the house.


Starting from the lobby, the interior layout forms an ascent towards the countryside: first horizontally, with the long, narrow window that illuminates both the succession of day spaces and the nucleus of the kitchen; then vertically, with the tall bathroom window. The facades and roof are one. The glazed openings, of which there are few, are flush with the facade to reinforce the sense of mass. The envelope is clad in rough pine boards sporting a black stain finish, its silhouette reminiscent of an ancestral chalet nestling in the landscape. The interior, by contrast, is uniformly and immaterially white, reinforcing the framing context of the landscape. The sole use of colour is orange, present in the see-through windbreak on the terrace, the lightweight translucent dividing walls of the walk-in closets, the cladding of the music room, and the entrance lobby.


Material Used :

1. Rough pine boards sporting a black stain finish – Facades cladding

2. Plaster coating – Interior cladding

3. White epoxi resin - Floors

Project team
Caudwell International Children’s Centre
next project

Caudwell International Children’s Centre

Care Homes
Caudwell International Children's Centre, Innovation Way, Keele Science & Innovation Park Newcastle-under-Lyme, Uk - Build completed in 2018
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter