Maraqa Commercial Building

Maraqa Commercial Building

Architect
Paradigm DH (Paradigm design house)
Location
Amman, Jordan
Project Year
2020
Category
Offices

Maraqa Commercial Building

Paradigm DH (Paradigm design house) as Architects

Situated on one of Amman’s main commercial spines, Maraqa Commercial Building had to stand out in an established commercial district. As any building in a vibrant city, working within the regulation constraints as well as the client’s area requirements dictated that the design layout must be efficient to maximize the rentable retail and office spaces, yet dynamic and flexible enough to allow for a variety of future occupant types.

 

Distinguished architectural lines, general structural frames and alternating stone was used to define the windows openings in the overall mass. This building took an honest approach exposing its skeleton rather than applying a full glass façade to cover it, taking into consideration the orientation of the façadeby maximizing it along the Northern orientation.This led to a design with a simple approach to massing, a distinctive cantilevered mass atop the retail base for the main façade with voids distributed on all floors creating balconies on alternating floors with a large terrace on the roof.

 

One of the key interventions has been the design of the facades, where the selection of materials defines a discontinuous combination of walls and glazed façades along with grooved stone cladding, creating a new textire to the local stone, using more technology rather than manual formation of the stone surface. providing different levels of opacity to the whole volumewhereas the narrowness of the urban context makes daylight even more meaningful as the façade becomes, like a sundial, an image of the daytime and the seasons. 

 

The core design team of architects, civil engineers, and structural engineers collaborated closely with Concrete and stone specialists and general contractors from the onset. This relationship enabled the project to push the boundaries and convey the unconventional appeal of the sensible materials used, and standing out in its surrounding.

 

The project abandoned all complex and elaborate decorations, focusing on the space itself. The main color of the space is white, with cement walls and grey floors. Different colors were introduced on the number of each floor to make the space more alive yet giving the user a better guidance throughout the complex.

 

Material Used :
1. Fairfaced Concrete 
2. Stone with special texture  
3. Cement-based paint

Share or Add Maraqa Commercial Building to your Collections
Project Credits
10 Hills Place
next project

10 Hills Place

Offices and Shops
10 Hills Place, London, United Kingdom - Build completed in 2009
View Project