Media Plaza Utrecht

Media Plaza Utrecht

Community Centres
Utrecht, Netherlands - Build completed in 2013

Media Plaza Utrecht

BN Wallcoverings as Manufacturers

Bar Media Plaza is located in Media Plaza jaarbeurs Utrecht, the innovative meeting centre for the Dutch business community in the heart of the Holland’s largest Fair. They used 20620m2 Digital Prints designed by interior designer Edward van Vliet.


Edward van Vliet: ‘The barzone at the Mediaplaza is a spacious and vibrant area with an interesting mix of high-end materials offering the latest in technology and comfort. The combination of hard, reflective, soft and tactile materials results in a coherent design.’


All wallcovering was processed by E. Smit wandafwerking Purmerend. In cooperation with Studio Edward van Vliet Amsterdam we realized this project. The project was completed in 2013.

Auditorium Media Plaza

Liong Lie Architects as Architects

Media Plaza 2.0 is a new auditorium for the Jaarbeurs in Utrecht. The first objective was to redesign the grey and outdated auditorium into a fresh and inspiring location for lectures and conferences, that stimulates creativity. The second objective was to create a relationship with the design of Media Plaza, a previous project inside the Jaarbeurs. By reducing the amount of visibly distracting details in the surroundings to a minimum, it increases the attention of the audience towards the speaker’s platform and enhances visibility and acoustics. In contrast, the playful use of rich, almost rainbow-like, customized colours makes the chairs and carpet stand out from its bright white surrounding.


The new design for the auditorium had to accommodate 200 seats while keeping the existing amphitheatre shape and structure. Good acoustics and lighting are two of the most important elements for an auditorium to function properly. For this reason the entire existing lighting system has been replaced by coloured LED lights that have been integrated in the design of the steps and in the new acoustic panels located at the back of the room.


Chairs: For the design of the chairs we worked together with Züco Bürositzmöbel AG and developed the customized and exclusive colour series for the Züco Perillo chair model. Acoustics: Reducing and concealing the visible shapes in the interior and introducing acoustic panels at the back of the auditorium makes the sound more clear and the experience more enjoyable for the audience. Lighting: The new lighting plan has been designed together with TAO lighting systems. The objective was to create a bright and crispy atmosphere. The LED lights integrated in the steps, ceiling and back wall of the auditorium can provide the required level of intensity and luminosity.

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
BN WallcoveringsBN WallcoveringsManufacturers
ChameleonLAB BV.ChameleonLAB BV.Manufacturers
QuasarQuasarLighing
London Aquatics Centre
next project

London Aquatics Centre

Swimming Pools
Olympic Delivery Authority, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter