Model Infill House

Model Infill House

Architect
Ben Koush Associates
Location
Houston, Texas, USA
Project Year
2018
Category
Private Houses
Ben Koush
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosAIM
vinyl sliding doors – 600 SeriesWestern Window Systems
Mini-split in detached studioMitsubishi Electric Trane HVAC US
Shower faucet –Chroma E SeriesHansgrohe SE
Toilets – Carolina II series with washletsTOTO
Skylight – FS seriesVELUX Commercial

Product Spec Sheet
Manufacturers
AIM by Flos
vinyl sliding doors – 600 Series
Mini-split in detached studio
Shower faucet –Chroma E Series
Toilets – Carolina II series with washlets
by TOTO
Skylight – FS series

Model Infill House

Ben Koush Associates as Architects

This house is located in one of Houston’s last intact, nineteenth-century, working-class neighborhoods—the Near Northside—about one mile north of downtown. While perhaps not conventionally attractive, the Near Northside’s collection of well-used Queen Anne and Folk Victorian worker’s cottages offers lessons on how old buildings can be adapted to new uses and increased density instead of simply being replaced. We took this ethos of economy into consideration for the design of a new house on a lot that had always been vacant and approached it as a prototype for future infill houses in this rapidly gentrifying urban area.

 

At the front of the house is a detached 500 sf building that serves as our architectural office. We planned so that it could either be incorporated into the rest of the house or converted into an accessory dwelling unit for rental by future owners. Adjacent to the studio, also facing the street, is a carport with a storage closet. The actual living area of the house of 1500 sf extends in a line to the back property line behind the street-facing studio. The studio and the house are joined by a dog trot porch. Because the house is long and narrow, the east-facing side yard becomes the primary garden space. The walls of the house facing the garden are composed of rows of inexpensive 3’-6” wide by 8’-0” tall vinyl windows. Operable, aluminum casement windows, 3’-6” square, are aligned on axis with the main door (all equipped with bug screens) to provide for cross ventilation in good weather. Direct views from the street to the garden are modulated by the carport. The house and roof are dark green, which simultaneously blends with the vegetation and stands out in a street of white and pastel-colored houses.

 

We wanted the new house to respect the gentle scale of the modest surrounding urban fabric but to speak in its own contemporary voice. The idea was for it to sit quietly but also engage in a respectful dialogue with its older neighbors. The typologies, materials, and spatial patterns of vernacular building on the Texas gulf coast inform its design in specific ways. These include the long, narrow shot gun house floor plan; dog trot connecting porch shielded from the west sun by a screen of wood lattice, 4’ tall, pier and beam foundation, steep-pitched, gable roofs; and beveled exterior siding made of East Texas yellow pine. At a more basic level, Houston’s subtropical climate played a role in its planning. The variety of covered and open outdoor spaces interspersed between the air-conditioned areas can be used year-round, in sunny weather and in rain. We mixed references, both rural and urban, and traditional and modern. There is an intentional ambiguity in its appearance because the massing and many of the materials, which are sometimes all-but-identical to the other houses in the neighborhood, are deployed in such unconventional combinations.

 

Our model for this dialectical approach, which seeks to reconcile modernity with history, was that taken by Houston’s most significant cultural patrons of the twentieth century, the French- American art collectors Dominique and John de Menil. In their major architectural commissions, they synthesized the best aspects of high and low culture to create a distinctive identity. Their best-known project, the Menil Collection building (1987), designed by Renzo Piano, is a good example. It is a large museum situated in a neighborhood of 1920s bungalows. Because it takes cues from its neighbors—a lawn in front, big porch, and simple massing—it appears at ease among its much smaller neighbors. By following this responsive model, we believe we have provided another example of sympathetic building attuned to its unique place and time.

 

This was a design-build project.

 

Material Used :
1. MI Windows – fixed vinyl widows – 3500 series
2. Ram Windows – aluminum casement windows – S900 series
3. Velux – skylight – FS series
4. Western Window Systems – vinyl sliding doors – 600 Series
5. AS Hanging Systems –picture rail – Display Reveal series
6. Flos–pendant lights – Aim series
7. Modulightor – wall washer sconce –Minilux HRL series
8. Artemide –bath sconces – Basic Strip series
9. Tech Lighting – indoor/outdoor sconces –Vex series
10. Progress Lighting –globe pendants – 4400 series
11. Mitsubishi –Mini-split in detached studio
12. Rheem – HVAC system in house
13. Navien –water heater
14. Whitehaus – wall mount sinks – LU series
15. Kohler – bath undermount sinks –Verticyl series
16. Signature Hardware – kitchen sink – Hazelton series
17. Mustee – laundry sink – Utilitub series
18. Kingston Brass –angle stops and bottle trap
19. Toto – toilets –Carolina II series with washlets
20. Roman Solar – kitchen sink faucet – 5569 model
21. Hansgrohe – shower faucet –Chroma E Series
22. Kohler – bath sink faucets – Composed series
23. Whirlpool – kitchen appliances
24. Vent-A-Hood – kitchen vent hood – Euro-style series
25. Chicago Faucets –laundy sink faucet –50-ABCP model
26. Jantec – neon street number
27. Fort Knox Mailbox – freestanding steel mailbox
28. Daltile – wall and floor tile – 4 ¼“ x 4 ¼“ size

Share or Add Model Infill House to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Antwerp Law Courts
next project

Antwerp Law Courts

Individual Buildings
Antwerp, Belgium - Build completed in 2005
View Project