Monitoring and Investigation Centre and Accommodation for researchers of Furnas

Monitoring and Investigation Centre and Accommodation for researchers of Furnas

Architect
Aires Mateus Architects
Location
Lagoa das Furnas, São Miguel, Portugal
Project Year
2010
Category
Research Facilities
SG +FG = Sergio Guerra + Fernando Guerra

Monitoring and Investigation Centre and Accommodation for researchers of Furnas

Aires Mateus Architects as Architects

The project intends to evoke the architectural landscape of the Azores, drawing upon the form and material that embed the collective memory of this island and archipelago, that have become, with time, a second nature of this place. Therefore, the buildings are archetypal volumes, simple and compact, clad with the local basaltic stone.


The Furnas Monitoring and Investigation Centre This building asserts itself as the largest of the group to build around the lagoon. Being the most exceptional building, the Furnas Monitoring and Investigation Centre draws on an intermediate space between exterior and interior – the courtyard. This element results from a subtraction to the volume, cutting it from within the central zone (the vertex of the four roof fields) to the exterior limit of a facade thus enabling access to the interior. This internal courtyard also becomes the point where the main internal compartments are revealed. These spaces, truncated by the subtraction that defines the courtyard maintain all relations between interior/exterior. The building was therefore conceived as a sculpture, as a block of raw matter that is intentionally cut into to capture light and the lagoon itself.


Accommodation for researchers The building for temporary accommodation is a compact volume of four fields compartmentalised into four units. The building is cut in each of the four facades by a wooden threshold that enables the penetration of light and access to each of the accommodation units. There is an established hierarchy of heights between the four spaces related to the solar orientation of each unit. The exterior wall of the building is structural where the necessary infrastructures and services run as oppose to the light interior timber walls.

Project Credits
The Brick House
next project

The Brick House

Private Houses
West Point Grey, University Hill, Vancouver, BC, Canada - Build completed in 2017
View Project