Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Mosaic Chicago
A-Frame Studio (Ben Rahn)
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersGlobal Furniture Group
ManufacturersInterface
ManufacturersNienkämper International, Inc.
ManufacturersEurolite
ManufacturersFloorworks, Inc.
ManufacturersRelative Space

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers

Mosaic Chicago

Johnson Chou as Architects

Design Concept

Originally occupied by the Chicago School Board in Fulton Market, Chicago, the objective for the five-storey building was to retain and amplify the historic brick and beam quality of the space through interior elements designed to respond to the existing building in a subtle, sensitive manner and convey the Client’s spatial and corporate branding.

 

As an experiential marketing agency that creates memorable interactions and connects brands with customers through immersive experiences, the space was crafted to be analogous with this in mind. The design concept was to create immersive experiences through diaphanous interior elements that guide movement, frame views, modulate space and function as furniture.

 

Design solution

The design solution was to create a workplace of choices–a series of communal hubs varying in size and experiencefrom coffee bars and lounges to bleacher seating and communal tables, which foster a unique sense of community and spontaneous interactions.  These communal hubs can be found on all floors and are areas of retreat from private offices and open workstations. 

 

Mosaic’s unique sense of Community and Culture is conveyed and most apparent when one first enters the office. One enters through a black mesh tunnel and flows, directed and alongside the mesh, past the reception area into an open area containing a long bar and lounge seating that appears as if it was folded down from the mesh screen to create the voids that remain.

 

To the right, connecting the ground and second floors, a black mesh staircase composed of bleachers is an area for retreat, individual work, or space for presentations and other office gatherings. Breaking through the two floors allows for light to flood the space and creates a feeling of transparency and enhances spatial flow and connectivity between the floors. 

 

Beyond the bleacher stairs, a communal hall contains custom tables and benches, servery and platform for presentations and other events.

 

A prominent featureof the space is the metal mesh screens– ethereal architectural elements intended to envelope space and define movement. Even the grand stair/bleacher seating is perforated to allow light and view.  The concept behind the perforated screens is to represent, in physical form, Mosaic's ethos and unique brand of transparency and community.

 

Material Used :

1. Global Furniture Group
2. Floorworks & Relative Space
3. Eurolite
4. Nienkämper
5. Interface

Project Credits
Architects
Structural Engineer
General Contractor
Metal fabrication
Mechanical Engineer, Electrical Engineer
Products used in this project
Batsford Arboretum
next project

Batsford Arboretum

Parks/Gardens
Cotswolds, UK - Build completed in 2011
View Project