MP VMR
© Alex Lesage

MP VMR

IVYSTUDIO as Architects

MP VMR is an office renovation located at the ground floor of a multi-residential condominium building in the town of Mount-Royal. Originally a local SAQ store, the space offered many challenges in its footprint within the general floor plan. The numerous angles, cut-outs and central structural columns made it difficult to integrate seven private offices seamlessly. With only one glazed façade, it was important to prioritize the spaces receiving natural light.

photo_credit © Alex Lesage
© Alex Lesage

In order to simplify the layout, the closed offices are aligned on each side of the space, creating a central corridor that follows the rooms existing deviation. Generous curves are added to the front walls to make the circulation more inviting and to soften the existing angles.

photo_credit © Alex Lesage
© Alex Lesage

When entering from the street, you are welcomed by a reception counter, open space desks, as well as a velvet banquette for informal dining and meetings. At the front, there are three of the offices and a generously glazed conference room, each letting in the natural light passing through the open reception area. At the back are located the secondary functions such as washrooms, kitchen and storage.

photo_credit © Alex Lesage
© Alex Lesage

The intention for the beige and black color palette was to give the mortgage brokerage a warm and sophisticated environment. At the entrance, a monolithic Nero Marquina marble counter greets visitors coming in. A dark, glossy, marble-like epoxy coats the floor, reflecting the natural light further into the space. In contrast, the walls are covered in a matte handmade cream plaster, adding warmth and depth to the large curved volumes that contain the offices.

photo_credit © Alex Lesage
© Alex Lesage

The doors and windows of the offices and conference room are full height black slits, meant to disrupt the continuous flow of the walls. Their narrow width and generous height offer privacy while still letting in the daylight. When possible, the existing concrete structural columns and walls were left exposed, providing to the earthy feel of the design.

Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand
25 May 2022 News
Immersive Golong Wormhole visually represents the transformative nature of a beauty and wellness brand

In Hangzhou, China, the Golong Wormhole by PINES ARCH is an experimental space for events and exhibi... More

Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape
25 May 2022 News
Villa RS by JUMA Architects employs charred wooden cladding and horizontally oriented planes to blend with the Belgian landscape

In the Flemish Ardennses, Villa RS by JUMA Architects is situated in a picturesque landscape with ch... More

Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More