MPJ Solutions HQ

MPJ Solutions HQ

Architect
Noak Architecture Studio
Location
São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2020
Category
Offices
Carolina Lacal

MPJ Solutions HQ

Noak Architecture Studio as Architects

The principle of the design is the fluidity around two main volumes. From them, the organization of internal spaces spread out and organically compose the project. The idea was to rearrange and decompose the original arrangement of the space, in counterpart from what was originally discovered on the building before the transformation: poor use of internal subdivisions, in addition to low ceilings and low light penetration were topics that guided the intervention.

With a low budget the idea was to achieve a reasonable design, approaching and exploring simple possibilities in order to bring a smarter use of the space and materials. Some of them were quite decisive in the making process, such as the treatment of the cement floor, bringing a strong identity. For the walls, the decision was to aesthetically contrast with the floor, therefore, a perforated wood panel was the option chosen. The existing ceiling was removed, to expose the internal infrastructure and bring more amplitude to the internal spaces, hence bringing more visual interaction and light.

The fluidity of the internal space was in fact the core of the project; the chamfer on the corner of the main volumes were developed from the idea of bringing amplitude during the hallway, thus, a simple modification in the form of the corners could bring more organicity and better use of the internal space, visually and physically. Close to the more external area of the building, there is the Open space-work. The proposed didactics were to present users with a dynamic of collective work, prioritizing the non-hierarchical of the sector and the development of a more horizontal and integrated activity between the team.

The break area is divided by a simple volume that also follows the chamfer language of the main volumes. The displacement of this volume in relation to the ceiling provides luminous permeability, in addition to the integration of living and living spaces without configuring lack of privacy.

 

Material Used :
1. Flooring: (on-site sub-floor treatment)
2. Interior lighting: Lumicenter
3. Interior furniture: Minimal Design, Cavaletti, Frisokar, way design

Share or Add MPJ Solutions HQ to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Interior furnitureCavaletti
Interior furnitureFrisokar
Interior lightingLumicenter Luminárias
Interior furnitureWay Design
Product Spec Sheet
Interior furniture
Interior furniture
Interior lighting
Interior furniture
17.6-square-meter apartment
next project

17.6-square-meter apartment

Apartments
Taipei City, Taiwan - Build completed in 2018
View Project