Murillo Housing

ESTUDIO SANTIAGO FERNÁNDEZ as Architects

 The DNA of Murillo Housing originated in its implementation. The challenge of this project was to position five 200m2 duplex houses in a lot while imposing minimal interference with its existing wooded surroundings thus maximizing its harmony with nature.

photo_credit Reinaldo Coser
Reinaldo Coser

A major priority in this project was to keep majestic tress adjacent to each house. After additional studies on flow and natural illumination, we concluded that we could reach our objective by designing a cross shape plan accurately positioned in the terrain. This procedure resulted in an interesting rhythm where identical houses would have a distinct look from every viewpoint.

photo_credit Reinaldo Coser
Reinaldo Coser

The shed style roofing and the emphasis on ethically responsible outdoor living with landscaped gardens bore out of our visit to Carrasco, where we noticed a strong architectural identity established on the first half of the 20th Century with its simplistic beauty and soul.

photo_credit Reinaldo Coser
Reinaldo Coser

The alternating wooden and corrugated sheeting façade reveals a visual quality brought about by a meticulous choice of materials and building details such as corrugated charcoal gray sheets, wood, white plaster, glass and native vegetation.
The living and dining rooms are located on the ground level where an exterior wooden paneled volume encases the kitchen and laundry area.

photo_credit Reinaldo Coser
Reinaldo Coser

The majestic trees provide soothing shield for an outdoor patio designated for gatherings where the BBQ grill is the main star. The patio floor utilizes repurposed stones from the old house maintaining our commitment to responsible and sustainable design.

Caption

The TV room is situated beside the central volume that contains the powder room and the stairs leading to the second floor where three full suites are connected by a mezzanine style family room. The double height wall is comprised of glass panels exposing the abundant outdoors vegetation while providing for cross ventilation thus maintaining the house air fresh and well circulated.

Caption

To resolve thermal insulation, we utilized double glass panels with solar protection; and on the façade - either wood or corrugated sheeting - we purposedly left a gap between it and the steel frame.

Caption

Murillo Housing is a thoughtful result of an ongoing collaboration between Uruguaian architect Santiago Fernandez and Brazilian architect Candida Tabet. They first collaborated on a project named “Luna Llena” in Jose Ignacio, Uruguay. 

Caption

 

Read story in Español and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More