Narrative Science

Narrative Science

Designer
Charlie Greene Studio
Location
Chicago, Illinois, USA | View Map
Project Year
2018
Category
Offices
Tom Harris
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantMuuto
Board Room ChairsVitra.
Lounge ChairKnoll
Womb chair
Room DividerIcon Modern
Partitions
Meeting Room and Cafe TablesWATSON FURNITURE
Miro
Workstations and OfficesOFS Brands

Product Spec Sheet
Board Room Chairs
Lounge Chair
Womb chair by Knoll
Room Divider
Partitions by Icon Modern
Meeting Room and Cafe Tables
Workstations and Offices

Narrative Science

Charlie Greene Studio as Designers

In 2018, Charlie Greene Studio partnered with Narrative Science, an innovation-based company whose proprietary software takes data and gives it a human voice, to design the company’s new 38,500 square foot workplace. Narrative Science’s significant expansion plan necessitated that they leave the ad hoc space they’d inhabited since their start-up days, and think more strategically and aspirationally about a space that would support the company they’ll become over the next five years.

 

The process began with a robust observation and strategy period, completed by Work Place Analytics. The outcome was a document mapping internal processes and identifying new efficiencies.

 

Charlie Greene Studio began work with Narrative Science after the initial data-gathering was completed, on the recommendation of a long-term CGS client. The design team dove into the strategic efficiencies document and led other, more qualitative, conversations with leadership to define the roadmap for the project, synthesizing the quantitative and qualitative, the efficiencies and efficacies, the prose and poetry… in short, the three-dimensional story of Narrative Science.

 

Because Narrative Science’s software transforms data into language, the company exists at the overlap of technology and humanity. For this reason, areas where activities overlap are celebrated in the workplace. Boundaries are blurred, functions are layered. The Chicago Bauhaus style was used as the aesthetic driver to give a local inspiration, but also to speak to innovation and technological leadership.

 

The large, bright Café benefits from 15-foot-tall ceilings and large windows. Furnishings are all mobile, allowing the room to be easily reconfigured for all-staff meetings, team lunches, and evening events.

 

The Library, nearly as large as the Café, gives a quiet respite from other, more active, areas of the workplace. A long library table offers a place for employees to work independently away from their desks and “be alone together.”

 

The Patent Wall, directly adjacent to the reception area and visible from the elevator lobby, provides a dramatic yet subtle space to acknowledge the innovative work of Narrative Science employees and teams, in a system that allows for new patents to be added over time.

 

196 workstations (all height-adjustable) and 12 offices give Narrative Science the space to grow in order to meet their goals. The flexibility inherent in the plan means that departments can shift and change as needed. 12 enclosed meeting rooms and 18 collaborative areas support work processes in ways recommended by the Work Place Analytics report, encouraging and supporting collaboration but separating it enough from individual work areas to not interfere with the highly complex focused work that employees are engaged in.

 

All of this comes together in an overall experience that has changed the way Narrative Science works, while giving customers and other visitors insights into what the company does and what it believes in. Stuart Cohen, Narrative Science’s CEO, says, “Our new office is a metaphor for the future: it’s big, open, and flexible, but there’s also a permanency factor to it.”

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More