NCH House

NCH House

Architect
TR Studio
Location
West London, UK | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Billy Bolton
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingFlos
LightingApparatus
TRIAD
FireplaceChesney's
The Regency Bullseye
FlooringSOLID floor
Oak Forum Sparta Flooring
ChairFlexform
SofaB&B Italia

Product Spec Sheet
Lighting
TRIAD by Apparatus
Fireplace
The Regency Bullseye by Chesney's
Flooring
Oak Forum Sparta Flooring by SOLID floor
Chair
Sofa

TR Studio add stunning double-height glazed extension in refurbishment of Grade II listed London family home

TR Studio as Architects

Featuring a double height glass and bronze-framed rear extension, TR Studio showcase NCH House, a 235 sq meter, five-storey Grade II listed townhouse in South Kensington, London, reconfigured and refurbished by the London-based architecture and interior design studio.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Briefed by the residential client, TR Studio were tasked with reconfiguring the lower and upper ground floors to create more space and provide a clear, visual connection to the garden which was to be landscaped to make the most of the small but private outside space. Alongside this, the studio was tasked to overhaul and create a master bedroom suite across one floor, create separate his and her study rooms and refurbish the floor belonging to the clients’ children. No small task in a Grade II listed property.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Part of the prestigious Anstruther Kensington Estate, the property has a sense of history that TR Studio wanted to preserve, enhance, and restore wherever possible, adding too and respecting the property whilst ensuring it worked for the client. Opening spaces only where they thought it would add benefit to the family, and adding modern interventions, such as the rear glazing element were carefully considered so as to not to destroy the existing features needlessly. As with every project, TR Studio approached NCH House by firstly spending time with the client to learn about their family and how they live, their routines and habits in order for their designs to embrace the client’s daily life and make the property work for them.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Working closely with the client, who had a keen eye for design and clear ideas on function and aesthetics for the house, together with interior designer Riley Brooks, TR Studio set about designing numerous built-in, clever recessed storage and bespoke joinery across the property that would improve storage across the home and maximise the floor area, which in relative terms was quite limited, given the overall width of the main rooms. By learning at the initial stages about the client’s daily rituals, activities and desires for their future home, TR Studio were able to customise spaces to work hard whilst maintaining a clean, practical, and aesthetically pleasing outlook.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Working from the lower-ground floor up, TR Studio relocated the kitchen to the upper ground floor to create space for a casual family room, storage, and guest bedroom. The colour palette across the refurbishment was considered and strategic, in a monochromatic style to the taste of the client. On the lower ground floor, moody mid-grey tones were used on walls, which when mixed with darker shades of timber and dark blue velvet furniture, create a cosy and comfortable setting for a family TV room and study area. Off a storage clad hallway, a utility room can be found alongside a guest bedroom featuring a small, but statement terrazzo shower room complete with brass fixtures.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

In moving the kitchen to the upper ground floor, TR Studio were able to create an airier, light-filled setting, connected to a formal dining area desired by the client. Here again, a pared back palette was established to give a sense of calm and elegance. The kitchen features bespoke floor to ceiling, wall-to-wall cabinetry, and solid marble splashback with contemporary track lighting. This sleek, modern space and part sunroom, seamlessly complements the more period dining room dressed in furniture and accessories in neutral tones and textures and featuring a marble fireplace installed as part of the refurbishment and original sash windows. To create consistency throughout the property, chocolate oak veneer was used across bespoke joinery including shelving and cupboard interiors and exteriors, whilst lime-washed oak veneer flooring was laid top to bottom to unify the space. This contrast in materials adds a timeless sophistication to property’s aesthetic.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

To fulfil the need to use bring in natural light to these lower floors and to integrate the garden into the property in a more holistic manner, a modern, minimally framed glazed extension was carefully selected for the exterior to ensure it complied with the Estate guidelines. The sleek addition to the rear of the property adding a modernity to the space that was previously lacking and completely changing the character of the house adding elegance inside and out. This is most prevalent on the upper ground floor in which the thorough aspect to the garden creates an instantly relaxing and calming atmosphere. Part of the brief tasked to TR Studio was to remove a large, but diseased tree in the rear garden which cast a huge shadow on the rear facade and garden. Working with Emma Griffin Garden Design, removing the tree had a huge impact on the outlook from both the lower and upper ground floors. Refurbishing the patio area and planting created two usable outdoor spaces to separately relax and entertain.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

On the first floor, two receptions rooms provide an elegance and formality, away from the more practical living floors. A sanctuary from daily life with space to move, built-in joinery by the studio easily keeps the space clear and minimal. Here, softer, and warmer earthier tones are mixed into the grey, neutral palette providing a lighter, more inviting, yet elegant setting. A WC and half landing reading nook are also part of the floor’s layout.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

The master suite on the second floor encompasses true luxury with a generous bedroom and ensuite. Featuring a custom made, built-in headboard and bedside tables design by the studio, the contemporary space appears framed by the mixed materials. Bespoke fabric lined wall-to-wall wardrobes trimmed with bronze sprayed metal and bespoke handles designed by TR Studio add texture and interest. A large marble clad master ensuite is connected by a space-saving sliding crittal-style glazed door. Here, double vanity units and a large bath with clean, sharp angles add an ultra-modern and minimalist edge.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Accommodating the client’s need for a his and her study, TR Studio made the most of the half landing closet wings on the first and second floors to create work from home sanctuaries, one being more formal and functional home office, the other a casual retreat with day bed. A family bathroom with sky light completes the third floor, alongside two children’s bedrooms and half landing reading nook. Following the crisp and clean aesthetic favoured by the client; slim linear tiles, terrazzo and matt black fittings decorate the functional bathroom space. Like the rest of the property, the children’s bedrooms feature bespoke joinery to accommodate their growing and changing needs.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

First and foremost, NCH house is a family home, but it also successfully achieves the elegant, timeless, and luxurious ambience requested by the client, providing a new, fresh, modern way of living to a home the client had lived in for several years. Respecting the buildings original style, TR Studio have created an enhanced way of life for the client and their young family through their interior architecture by utilising natural light, bespoke joinery and clever detailing, a signature of the studio which is at play throughout. Combined with beautifully crafted furniture and soft furnishings in a liveable palette of neutral tones and rich textures, selected by interior designer Riley Brooks, NCH House is a sophisticated example of modern, city living.

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Commenting on the project, founder and lead architect Tom Rutt comments: ‘Establishing a close working relationship with our Client was absolutely key to getting the most out of this, and every design project we undertake. Enjoying family life and the ability to retreat to a sanctuary within city life was of the utmost importance to them and something that remained consistent in our approach. For this project, a monochrome palette is dominant throughout, and this married our Client’s sophistication along with a clear identity that carried through the home. Subtle bronze work and texture from layered materials in the soft furnishings added the elegance and luxury. Our approach echoes a desire we have as a studio to design for the way people live. We believe that in the practical lies beauty and in creating an ease of movement and use through a home we can transcend fashion and create for the long-term.’

photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton
photo_credit Billy Bolton
Billy Bolton

Material Used :
Main living room:
1. Wooden flooring - Oak Forum Sparta from Solid Floor
2. Fireplace - original marble surround
3. Paint throughout Ammonite 
4. Sofa B&B Italia 
5. Chair Flexform armchairs upholstered in herringbone cashmere  

Second living room just off main with TV
1. Wooden flooring - Oak Forum Sparta from Solid Floor
2. Fireplace - original marble surround
3. Sofa B&B 
4. Ottomans designed and fabricated by Riley Brooks 
5. Rugs - Bespoke designs purchased at the Rug Company 
 
Kitchen / Dining room
1. Fireplace - Regency Bullseye from Chesney's
2. Flooring - Oak Forum Sparta from Solid Floor
3. Kitchen Cabinetry - Bespoke design by TR Studio. Chocolate Oak' veneer from Shinnoki
4. Lighting - Flos Evo magnet track light
5. Flooring - Oak Forum Sparta from Solid Floor
6. Appliances - Gaggenau
7. Lighting - Rose Uniake pendant light
8. Bespoke shelving -  Bespoke design by TR Studio. Chocolate Oak veneer from Shinnoki
9. Dining Table - Camerich table in grey oak finish 
10. Chairs - Rose Uniacke 
11. Sideboard - Poltrona Frau in saddle leather with calacatta Oro 
12. Bespoke shelving – designed by TR Studio 

Bedroom
1. Flooring - Oak Forum Sparta from Solid Floor
2. Lighting - Triad Wall lights from Apparatus / Contardi manhattan reading lights / orlight recessed downlights
3. Headboard - Bespoke design by TR Studio - Chocolate Oak from Shinnoki
4. Wardrobes - Fabric to wardrobe fronts - Pollack Alloy Colour 4125 / Bronze metal trim 
5. Bed designed by Riley Brooks 
6. Dressing table and stool designed by Riley Brooks 

Ensuite Bathroom
1. Marble tiles - Carrara stone tiles
2. Bath - Lusso Stone
3. Vanity units - Bespoke design by TR Studio 
4. Sliding door - Bespoke design by TR Studio

Family bathroom
1. Terrazzo tiles - Pentagon Tiles 600 x 600mm
2. Herringbone tiles - Pentagon Tiles - Fossil White Matte 
3. Black fixtures - Crosswater Mike Pro in matte black 

Lower ground floor family room 
1. Ceiling colour Flamant Paves du Nord 
2. Wall colour Flamant Paves du Nord 
3. Sofa Camerich with bespoke cover by RB

Read story in ItalianoPortuguêsEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Architects
Landscape Architects
Interior Designer
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art
21 Jan 2022 News
Lafine de Paris Wedding Showroom provides a unique platform for works of art

In China, Huqiu Wedding City is an important wholesale and retail base for the wedding industry that... More

Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family
21 Jan 2022 News
Peloponnese Rural House by Architectural Studio Ivana Lukovic provides needed respite for a nature-loving family

Surrounded by picturesque olive groves in the Greek village of Kalamia, Peloponnese Rural House by A... More

New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands
21 Jan 2022 News
New Alcalá church by Beautell Arquitectos takes a new approach to the traditional architecture of the Canary Islands

Since the 2011 demolition of the old Alcalá Church for security reasons, locals of the Canary... More

Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture
21 Jan 2022 News
Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos offers an exploration of introspective architecture

An exploration of introspective architecture, Casa en la Piedad by Cotaparedes Arquitectos is locate... More

Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each
20 Jan 2022 News
Austria, France, and Spain lead Mies van der Rohe Award shortlist with five nominations each

A seven member jury, consisting of Tatiana Bilbao, chairwoman, Francesca Ferguson, Mia Hägg, Tr... More

25 best architecture firms in New York City
20 Jan 2022 News
25 best architecture firms in New York City

New York City is defined by its energy — but also by its buildings. A city of creators, it is... More

Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More