Neox • Social Housing • 18 Homes in Zizur Mayor

Neox • Social Housing • 18 Homes in Zizur Mayor

Architect
Vaillo + Irigaray
Location
Navarra, Spain | View Map
Project Year
2022
Category
Social Housing
Rubén Perez Bescos

Neox • Social Housing • 18 Homes in Zizur Mayor

Vaillo + Irigaray as Architects

The project is located in the Navarrese town of Zizur Mayor, in an area characterised by its location at the highest point of the town and its views of a pine forest to the north. Numerous residential buildings are currently being built in the area... The project is located between Zubiondoa and Pinar de Ardoi streets and is surrounded by a single-family house to the south-east, a plot for the construction of a block of flats (located on the other side of the street) to the south-west, a park to the north-west and the pine forest (on the other side of the street) to the north-east. The site is currently occupied by a radio antenna.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

Basement -1 houses the storage rooms and car parks, which have access from the outside via a ramp that connects to Zubiondoa street. The rest of the floors, including the ground floor, are for dwellings distributed in 3 portals. There are 18 dwellings in total. Ground floor - First floor - Attic There is also a communal swimming pool in the south-facing garden area.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

HOUSING CONCEPT
A housing typology is proposed based on the following criteria:
-distribution divided into differentiated zones day / night
-All the dwellings have a double orientation.
-day area with the best orientation (s-w)
-Continuous living room - kitchen terraces
-spacious terraces with different uses
-Concentration in the central area of bathrooms (unification of drainpipes and ducts).
-minimise surfaces destined to distributors

The project proposes a double image: 
-On the one hand, the façade facing the street and south facing, with large overhanging terraces, with a marked horizontal character and emphasising the sculptural character of the whole. 

-On the other, the north-facing façade facing the forest offers an image of alternating vertical windows, in which the perception of the building is diminished thanks to the sloping roof, oriented towards this façade, giving it an image similar to dwellings of another typology of a smaller scale.

In both cases, an appropriate scale is sought for the building as a whole, giving the built volume an order that is in keeping with the immediate surroundings.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

IMAGE AND CONSISTENCY WITH THE TYPOLOGY
An internal/external image of the dwellings is proposed as a logical consequence of the proposed concept and the interior layout. The project proposes an open-plan space leading to a continuous and well oriented terrace. This concept is transferred to the image of the complex, offering an exterior volumetry where large terraced spaces can be glimpsed.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

HOUSING TYPOLOGY
Special attention should be paid to the large terraces where each house has a continuous terrace of great width capable of accommodating a large table or an outdoor seating area. For the day area, the best orientation is sought, despite the direct view of the access road and although we are aware that the best views are to the opposite side (N-E), we understand that in this climate zone, orientation must take precedence over other factors. In the ground floor dwellings, however, there is a double terracing: on the one hand, towards the forest, and on the other, as a landscaped area towards the street, screening the views through a hedge. In the flats on the attic floor, the terraces face south, and the interior spaces of the flats are terraced, making this floor disappear on the north façade. The rooms at night, oriented to the north façade, are illuminated through openings.

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos

FAÇADE MATERIALS
During the project process, different plastic possibilities were considered, with variants linked to different materials and chromatic ranges to assess their effect on the volumetric image. Of these, those that enhance the sculptural value of the proposal stand out, prioritising the use of a single material, with a continuous appearance. We opted for a metal envelope in bronze tones, which gives the building a dynamic image, thanks to the shadows, and a slatted appearance, which integrates it into the surrounding landscape of the building.

Team:
Authors Architects: Vaillo+Irigaray Architects - Antonio vaillo i Daniel, Juan Luis Irigaray Huarte, Yago Vaillo Usón
Project Team: Yago Fernandez, Javier Oyanarte, Amaia Lumbreras

Associate Collaborators 
Eduardo Ozoidi - Structure
Naven ingenieros - Engineering
Javier Escuchuri – Aparejador
Goyo Larumbe – Lineal – Metalwork
Obramas – Builder

photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos
photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos
photo_credit Rubén Perez Bescos
Rubén Perez Bescos
Caption
Caption
Caption

Read story in Español

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More