New school for Bradesco Foundation

New school for Bradesco Foundation

Architect
SAA - Shieh Arquitetos Associados
Location
Osasco, Brazil
Project Year
2017
Category
Secondary Schools
Fernando Stankuns
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ManufacturersHunter Douglas Architectural
Intenal FlooringForbo Flooring Systems
Internal PartitionsAbatex
Wood Panels TeakBerneck
BlackboardsBoard Solutions
Exterior PavementBraston

Product Spec Sheet
Manufacturers
Intenal Flooring
Internal Partitions
by Abatex
Wood Panels Teak
by Berneck
Blackboards
Exterior Pavement
by Braston

New school for Bradesco Foundation

SAA - Shieh Arquitetos Associados as Architects

The project bet on the suppression of corridors and creation of conviviality spaces


The new Bradesco Foundation High School was inaugurated in Osasco, nearby São Paulo Brazil. Designed by Shieh Arquitetos Associados, office with over 40 years of practice and focus on educational architecture, the project converted an administrative building originally occupied by Bradesco bank into a school compatible with the high principles of the Institution.


The proposal sought to make the most of the existing structure while using constructive resources that could give new character and life to the building, in order to accommodate educational facilities. Some of these strategies were the inclusion of facade pre-shading for thermal comfort and diffuse light filtering in classrooms, adoption of large vertical atria, new internal stairs, new entrance walkway, lower ground floor converted as large patio and garden, among others.


Plans were organized to solve some of the challenges imposed on a vertical building: large flow of students and limitation of patios. Hence, classrooms were organized on the lower floors – except for the ground floor, which is dedicated to arrival patio and cafeteria. The first floor accommodates 7 classrooms, while the second includes another 10, totaling 17 classrooms. Special rooms(library, laboratories and study rooms) were allocated on the upmost floor, considering that the flow to these spaces is rather smaller.


The library, with all its symbolism inside an educational institution, is located on the topmost floor at the front façade of the building – as if the library was leaning over the front street and as if people were invited to enjoy the institution.


The lower ground floor is treated as a "Arrival and Conviviality Patio" of all students, whether coming from the street or school van. Since this patio is sunken below street level, the design offers a small arena to the students, with benches adjacent to cafeteria and internal patio


With the partial demolition of two stretches of front slabs, it was possible to create large central atria that aerate vertically the existing building. These atriums, covered by sheds of illumination and ventilation, and open laterally, also provide abundant circulation of air by cross ventilation and chimney effect.


Another key point is the suitability of vertical circulations. Taking advantage of the open atria, two new and prominent stairs were created, allowing the demolition of the existing staircase. To allow access of wheelchair users into the building, the project replaced an existing steep concrete walkway, by a new steel ramp that goes deeper into the building.


This new walkway gives direct access to the first floor of the building – which includes the school's administrative rooms. Thus, it is understood that parents of students, staff and visitors will use this walkway instead of descending by staircase to the ground floor –main access to the students.


Along the 3 upper floors, classrooms and special uses occupy the perimeter areas and release large central portion of the project's slab, nicknamed "Aerial Patios" – characterized by two large voids and vertical circulations.


Seen from the Aerial Patios, the classroom walls are special pieces, with continuous upper glass strip and air circulation slot with chicane for sound absorption. In plan, the organization of the classrooms generated unusual angles, mainly due to the position of the existing emergency stairs. These very angles are highlighted through the new wood-veneered walls with recessed blackboard, shaped as benches and tables.


It is important that the furniture entice students to appropriate themselves of the Aerial Patio, in a manner to compensate the small site available. These opportunities for interaction directly reflect on educating through companionship.


The existing building, stripped of its external masonry, gives way to large glazed panels–now protected by an extra layer of expanded aluminum sheet and louvers.


Placed 75cm away from the existing façade, the expanded white aluminum sheet has two functions: to filter direct light in a homogeneous, high-quality ambient light to classrooms, and to pre-shade the building to minimize thermal gain. This avoids the so-called "iced tea dilemma" which expects the building to gain heat and then spend energy to treat its cooling. This system of the facade is divided into articulated modules, which provides a better orientation in relationship to the sun, and facilitates maintenance and cleaning.


The expanded aluminum sheet system is fixed through an auxiliary metal structure that also supports a catwalk, which serves as a continuous technical gallery for cleaning and maintenance. This interstice between two facades also accommodates equipment, in particular airconditioning.


Critical question in schools, acoustic performance of the building was given special attention in the project. Inside the classrooms, the teacher needs both the reflective surfaces to make themselves heard, but also needs absorbing surfaces for noise. The solution adopted by the office was the adoption of alternating "lanes" of gypsum board ceiling, plain and perforated.

Featured Projects
Latest Products
News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More