NOBEL HOUSE
Adrián Mora Maroto
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
FaucetTres Grifería
PaintingKEIM
lightingArkoslight S.L.
Aluminum CarpentryCortizo
WorktopDupont Corian
FacadePlaco Saint-Gobain

Product Spec Sheet
Painting
by KEIM
lighting
Aluminum Carpentry
by Cortizo
Worktop
Facade

Nobel House

RUBÉN MUEDRA ESTUDIO DE ARQUITECTURA as Architects, Interior Design

A corner plot, slightly sloped and located opposite the original riverbed of the Turia River´s green area is our point of reference for this project. 

 

The house is constructed while keeping the following premises in mind:  to create a structure that appears to be larger than what is allowed according to building legislation; to create an ambiguous relationship between the structures, spaces, and the number of interior levels; to make natural illumination the protagonist of the structure, letting it play the major role in the construction of the interior spaces. 

 

To achieve all of the above, three structures are built.  Their differing elevations are connected by façade trays and mirror the slope of the street, and they are designed to create shadows that will give depth to the façade while protecting its hollows and spaces from the sun´s effects.

 

These spaces originate from the corners of the structures and act as hinges to create a slight turn, becoming perpendicular to the side street. 

 

The system of trays extends along the façade at different levels, thereby integrating all of the spaces in the house.  From this system, the user can see the green area of the riverbed from various interior positions, whether the user is standing up, sitting down, or even lying on the bed. 

 

The one and a half altitudes of the day area allow the southern light to enter this space through the ceiling above the kitchen, creating an almost zenithal light streaming in from its storage space above.  The feeling of continuity in the interior-exterior pavement is created by placing large windows whose minimalist window panes connect the interior with the pool area. 

 

The three bathrooms all possess natural light coming in through skylights (one of them is placed at a double altitude above the bathtub, therefore allowing the light to fall directly upon the person as if it were water).

 

The bedrooms are on the Ground Floor for more practical reasons, and the master bedroom is a suite with a walk in closet and an adjoining bathroom, illuminated from above from a private patio. 

 

The Upper Floor is for secondary use, with a bedroom and a Recreation room.  From the staircase and its double height, there are exterior views of the trees and interior views of the living room below. 

 

A house whose complex exterior form and shape—created by its white purity- comes in subtle contrast with the organized simplicity of the interior spaces, whose use of wood adds warmth, and where natural light is the main material of construction.

 

Material Used :
1. Pavements: Metropol
2. Lighting: Arkos Light
3. Aluminum Carpentry: Cortizo
4. Facade: Placo Saint-Gobain | Weber Saint-Gobain
5. Painting: Keim
6. Worktop: Corian Dupont
7. Faucet: Tres

Read story in EspañolDeutschItalianoFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More

Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall
29 Jun 2022 News
Izar Houses in Mexico celebrate the natural landscape, light, and rainfall

On a steep site in Mexico, Izar Houses by Taller ADG Alonso de Garay pay exceptional attention to en... More

25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More