NURSING COLLEGE ASHAKTASHRAM
Ishita Sitwala

NURSING COLLEGE ASHAKTASHRAM

Neogenesis + Studi0261 as Architecture & Landscape Design

NURSING COLLEGE ASHAKTASHRAM, designed by Neogenesis+Studi0261, is located in the prevailing campus of the Asakta Ashram Trust in Surat. Intended as an extension to the existing building, the nursing college has been envisioned to serve as an active educational institute contributing to the growth of competent nursing professionals.

The layout evolved, bearing in mind various aspects, to ensure it meets the requirements of students and staff, while also providing a conducive environment for learning and collaboration.

photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala
photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala

The ground floor houses an auditorium cum a multifunctional hall that meets the unique needs for different kinds of gatherings. It is accessible from both, inside and outside the main building and hence does not disturb the regular working of the college. Tiered seating arrangement has been considered for better visibility with adequate space for comfort and accessibility. The first floor hosts all the administrative and teaching staff with a double heighted reception area. The second floor has classrooms and advanced lab, with the passageway overlooking the first-floor reception area on one side and a double heighted landscape area on the other side. The library and the computer lab on the third floor have an open reading area with a skylight above. All the floors are connected to the old existing building through ramps and passages. These manifold connections ensure adequate circulation space to accommodate the flow of the students and staff throughout and in between the two buildings.

photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala
photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala

The material palette consists of exposed concrete, glass and brick jali on the exteriors. The interwoven brick lattice gives a contemporary appeal forming a screen, allowing light, view and air to pass through while providing privacy and security. Climatically, it works wonders; it reduces the heat gain from the west face of the building while the glazing on the north face has been kept exposed to grasp the mild sunlight while illuminating the interiors. Planter spaces have been added to break the monotony of the façade and generate a sense of lightness while creating an expression to make the building come alive as the green rug partly cases the built. The overall arrangement makes an attempt to enhance the experience, make a conducive environment and harmoniously blend with the existing building.

photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala
photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala

In crafting the interior material palette, the designers have curated a blend of sophistication and functionality. Cera grey flooring has been selected for the common areas in the newly built structure whereas the labs on the second-floor exhibits kota flooring. Accent materials such as teak wood and grey laminate infuse character and encapsulates the designers’ commitment to fostering an environment where the space resonates warmth. Careful attention has been paid to judicious use of materials for longevity and minimal maintenance.

photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala
photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala

The landscaped outdoors, planter spaces, interior finishes, artwork; all cohesively create a welcoming and an inspiring atmosphere. The Artwork on the common wall in between the buildings augments colour to a so called grey and mundane profession. To sum it up, the institute combines practical functionality with artistic expression, making it a versatile and timeless architectural piece.

photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala
photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala

Team:

Architecture & Landscape Design: NEOGENESIS+STUDI0261

Structural engineer: MKS Consultants

Site Engineer: Er. Ronak Khambhadiya

Contractor: Riva Contructions & Consultancy

HVAC Consultant: Sagar Refrigeration

Design and Execution: Ar. Juby Thomas, Ar. Nilufer Contractor, Ar. Manthan Yadav
Text Credits: Ar. Nilufer Contractor

Photographer: Ishita Sitwala / The Fishy Project

Site Area (m2/ ft2): 21,104 Sqft
Gross Built Area (m2/ ft2): 41,883 Sqft

photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala
photo_credit Ishita Sitwala
Ishita Sitwala

Materials Used:

Window Vendor: Shreeji Enterprise- Ashwin Bhai

Furniture: Jashraj Suthar

Flooring: Hari Bhai Yadav

Exposed Brick: Radha krishna Brick

Artwork: Yatin Bhandari (Local Vendor)

Caption
Caption
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More