O Cuatro Residence

O Cuatro Residence

Architect
Migdal Arquitectos
Location
México D.F., Mexico
Project Year
2016
Category
Housing
Rafael Gamo

The house is communicated via a double-height corridor that provides natural illumination to all the spaces.

Migdal Arquitectos as Architects

The O Cuatro residence divides its social and private areas through an interaction of volumes that express a pure geometry, where the upper volume appears to float in space, an effect emphasized by the use of dark stone. The volume becomes more solid without losing its lightness, contrasting with the transparency and light tones of the social area. The house is communicated via a double-height corridor that provides natural illumination to all the spaces. The interior-exterior connection is achieved through doors and terraces, generating a continuous space that employs stone as a material. The garden forms an element for connecting the social spaces, located on the ground floor and reached through large picture windows, together with the basement area comprising gym and games room. The unfolding of the garden succeeds in providing natural lighting and a pleasant view to these spaces. Wood plays an important role, generating warmth and elegance. Sunlight was a key factor in the conception of the project. The glass windows and skylights create large areas lit by natural illumination during most of the day. Insolation is controlled with the use of cantilevers that generate shade and provide a respite from the direct sun. Although the same materials were used throughout all the spaces, each of them was assigned its own personality, while maintaining a consistent language.

Share or Add O Cuatro Residence to your Collections
Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersFlosIC Lights Floor
ManufacturersPoltrona Frau S.P.A.
Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Harrison St. House
next project

Harrison St. House

Private Houses
San Francisco, CA, USA - Build completed in 2018
View Project