Óbidos House

Óbidos House

Architect
fcc arquitectura
Location
Óbidos, Portugal
Project Year
2018
Category
Private Houses
Fernando Guerra | FG + SG
Product Spec Sheet
RoleBrands
Holder for sanitary ware, built-in flushing cisterns and drive plateGeberit
Hanging sanitary wareCielo
Paint - Green Marble (E666); Sandstone (E682)CIN
Double glazing in the aluminum system - Color Visioncortizo
Tile Roofing - PradoCS Telhas
Double glazing in the Madeira-Madeira systemMCMURTA

Óbidos House

fcc arquitectura as Architects

The project’s starting point was a group of existing buildings, whose interiors were in an advanced state of degradation, in some cases even in ruins. These buildings were united so as to create a new dwelling.


The project aimed to change the buildings’ exterior appearance as much as possible, while conserving and recovering the exterior walls.The interiors were redesigned according to the requirements of contemporary dwellings. The intention was to regenerate without being misrepresented, requalifying spaces that were "dead", and integrating them with new spaces.


The dialogue between old and the new elements was prioritised, acknowledging differences between them, safeguarding and valuing the identity of the existing construction.


The entrance at the ground level is by the southern end. Here the existing walls and roofless top were maintained, which began functioning as a pergola over the parking space.


The northern extension is where the house is essentially developed. Two existing volumes are united through a space made up of metal structure and glass, which will act as as entrance and distribution zone.


A volume is created for the intimate areas of the house (five suites). This volume will be half-buried, opening to the west, from where you can enjoy magnificent views towards the Óbidos Lagoon. The landscaped roof can serve as an extension of the exterior outdoor leisure area, accessed through spiral staircases that connect to the surrounding area of ​​the pool.


The garden cover reduces the impact of the built volume, visually resembling a garden, and fosters energy sustainability.


Material Used :

MCMurta - Double glazing in the Madeira-Madeira system

Cortizo - Double glazing in the aluminum system - Color Vision

Cin- Paint - Green Marble (E666); Sandstone (E682)

Stone Depot - Stone Depot Pool Coat - Stone - Green Sukabumi

Ceramic Flooring - Vale de Gandra – Roman Strip

Moi - Decorative items and furniture

CS Telhas - Tile Roofing - Prado

Cielo - Hanging sanitary ware

Geberit - Holder for sanitary ware, built-in flushing cisterns and drive plate

Max Fine - Ceramic Flooring WC's - Onice Oro

Project team
Messner Mountain Museum Corones (MMM Corones)
next project

Messner Mountain Museum Corones (MMM Corones)

Museums
Kronplatz, South Tyrol, Italy - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter