GC House

GC House

Architect
fcc arquitectura
Location
Porto, Portugal | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Fernando Guerra | FG + SG
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Plumbing fixturesRoca
ManufacturersBisazza
Double glazing in aluminum system with minimal sectionpanoramah!®
Ceramic roof tileCS Telhas
Holder for sanitary ware, built-in flushing cisterns and drive plateGeberit
Double glazing in the Wood-Wood systemMCMURTA

Product Spec Sheet
Plumbing fixtures
Manufacturers
Double glazing in aluminum system with minimal section
Ceramic roof tile
Holder for sanitary ware, built-in flushing cisterns and drive plate
by Geberit
Double glazing in the Wood-Wood system
by MCMURTA

GC House

fcc arquitectura as Architects

Starting from the existing building, the project foresees its conservation, alteration and necessary expansion to respond to the intended program; the first purpose will be to protect and enhance the building, as well as the rising garden. Demolition of part of the building in the far northeast is expected, keeping the volume on the face of Padre Luís Cabral street.

 

We seek a solution that safeguards and enhances the identity of the former construction, promoting dialogue between old and new elements, acknowledging differences between both; looking for a contemporary result organicallybalanced framework that fits into the surrounding environment and contributing to leveraging the location. It was decided to confer neutrality to the expanded volume, built in exposed concrete, with glass panels, coatedpunctually with white lath.

 

The existing construction is adapted to a contemporary housing programwith specific requirements, requalifying the interior spaces and connecting themto the new spaces. The intention is to renew without deranging, looking to dignify the building without resorting to mimicry and promoting enriching features that go with the grain of a contemporaneous intervention. Considering that Rua Padre Luís Cabral is currently poorly defined and consolidated in terms of the urban context, it was decided to implement theenlargement on this front, maintaining the elevation of the existing ancillary volume at the endof the building and extending it along the street, towards theexisting house.The expansion finishes the urban front of this street and at the same timeenhances the backyard (garden space with pool) asoutdoor leisure space.

 

Material Used :
1. MCMurta - Double glazing in the Wood-Wood system
2. Panoramah! - Double glazing in aluminum system with minimal section
3. Stone Depot - Stone Depot Pool Coat - Stone - Green Sukabumi
4. Bisazza - Cementiles
5. CS Telhas - Ceramic roof tile
6. Roca - Plumbing fixtures
7. Geberit - Holder for sanitary ware, built-in flushing cisterns and drive plate

This story is available in multiple languages
BARN B
next project

BARN B

Housing
Build completed in 2021
View Project