Observatório Purunã

Observatório Purunã

Architect
Bruno Zaitter arquiteto
Location
Balsa Nova, Paraná, Brasil | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Bruno Zaitter

Observatório Purunã

Bruno Zaitter arquiteto as Architects

The Purunã Observatory, located in the Metropolitan Region of the City of Curitiba, is a place intended for viewing the universe in a didactic way. This was the dream of a space-loving photographer and his natural phenomena come true in that building.

 

Built in just 38 days, this building had a large part of donated materials.

Among these materials, the two containers (a 12 meter container and another 6 meter) were used as a structural solution for fast, clean and economical construction.

 

Inside the 6 meter long container there is an exclusive space for a telescope. Right in front of this container there is a concrete deck to slide the machinery, and then you can see the sky in a full way. In the 12 meter long container, there is a classroom and a dormitory for two people, both equipped with a sanitary installation. The wooden deck and roof are used to enhance the experience of observing the stars and everything else that the sky has. As the east, west and south façades are completely lined with planks of high claved pine wood. However, a north façade reveals the use of containers as a shelter amid local agriculture.

 

Material Used:

1. Madeiras Monte Claro / fachada e piso interno em madeira pinus altoclave

2. Madeiras Monte Claro / forro em madeira cedrinho

3. Gerdal / estrutura metálica

4. Blue Glass / vidro 6mm laminado

5. Berneck / painéis em MDF 15mm

Share or Add Observatório Purunã to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
painéis em MDF 15mmBerneck
ManufacturersBlue Glass
fachada e piso interno em madeira pinus altoclave,forro em madeira cedrinhoMadeiras Monte Claro
Product Spec Sheet
painéis em MDF 15mm
by Berneck
Manufacturers
fachada e piso interno em madeira pinus altoclave,forro em madeira cedrinho
Venice Beach House
next project

Venice Beach House

Residential Landscape
Venice, Los Angeles, CA, USA - Build completed in 2018
View Project