Odin Café   Bar

Odin Café Bar

Bars and Restaurants
Toronto, Ontario, Canada - Build completed in 2015
Ryan Fung / Designstor

Odin Café + Bar

Phaedrus Studio as Architects

A café/bar hybrid, Odin’s design embraces it’s neighborhood's newly refined industrial aesthetic, along with the changing culture of how people eat, drink, work and socialize; and, the playful complexity that comes with the day to night transformation.The planning efficiently works with the existing space; a concrete box with expansive glazing on two walls. Structural columns break the space down the middle, naturally defining the front of house between a high foot traffic bar and relaxed, low table seating.Bar-height seating at the column line replicates the mass of the columns at a human scale, and creates a subtle transition between standing and seated patrons. A language of intentionally sculpted facets and folds was driven by the practical need for a generously malleable approach that could adapt to the less than ideal shifts and changes that occur in a fast track process where construction began prior to a complete design resolution. Composed of Corian and plywood panels over horizontal and vertical plywood ribs, the language transforms to unify the numerous café program elements.


The result is a singular form that transitions between monolithic sculpture and its expressed skeletal framework; ultimately, simplifying the design while maintaining a dynamic and nuanced expression of the various performing parts.Bar equipment is fully cloaked behind a solid object that is heavy and grounded against the concrete floor, its form gesturing toemphasize various interactions and distinguish between standing and seated areas. The seemingly monolithic form transforms, revealing itself as individual panels over the simple, vertical, and horizontal structure providing its form. This exposed structure serves as a practical shelving solution integrating retail, sound equipment, and overhead storage. In one direction, the wall returns to its solid form before wrapping the rear service spaces.


In another direction, the wall transitions into an open canopy overheadgiving the space a more intimate scale. A greater density of wood members cost-effectively conceals overhead mechanical services, houses lighting and security, and provides acoustical relief for the space. As the ceiling moves away from the back bar, it drops down placing emphasis on the bar area then returns to its full height, breaking apart to create a directional pattern that draws the eye out towards the street during the day, and in from the street at night. The ceiling pattern dissipates towards the corner glazing joining the bar and seating areas back into a single space. Cool temperature lighting augments the sunlight during the day, and at night, warms to create an inviting glow, visible from the street. Anintegrated the lighting solutions further performs; bringing a sensual feel to practical solutions that support daytime and intimate evening activities.

 

Project team
Specialty Fabrication & Millwork
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Baltic Birch plywoodManufacturers
Dupont CorianManufacturers
The Iceberg
next project

The Iceberg

Apartments
Aarhus, Denmark - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter