Oficentro Asebanacio

Oficentro Asebanacio

Architect
ICESA Architects
Location
Tibás, Costa Rica
Project Year
2017
Category
Banks


Offices


Shopping Centres
Sebastián Alfaro Fuscaldo
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Extraclear Planibel glassAGC Glass Europe
Stainless Steel RailingCOMENZA
Sigma Operable Wall SystemAdvance Equipment
L Series Steelcraft Flush DoorAllegion
Evolve Matt tiles (30X60)Atlas Concorde
Neo-Ray Led LightingCooper Lighting

Oficentro Asebanacio

ICESA Architects as Architects

The fast-growing Employee Solidarity Association of the National Bank of Costa Rica was in need of a new headquarter. They envisioned not only to build their house, but to create a common roof to shelter institutions with shared values and synergies.


The building is located in Llorente de Tibás, a mixed and varied urban fabric that changes dramatically both in landscape and program on every side of the irregular plot. The east facade faces a National Highway, the northern one faces a commercial street and the south side of the plot borders a sprawled residential community. The building accordingly responds differently to every side, situation that is intensified by the bioclimatic parameters that requested the maximum light from the north and south and thermal reductions from the strong east and west lights. This is contrary to the plot geometry that has the shortest side to the northand a reason why the concrete louvers were proposed as a project feature. The access to the building occurs from a covered small plaza, after which the height is reduced to a minimum before opening again in a narrow atrium. The atrium is located in the center of mass of an irregular footprint and floods with light and air the heart of the building. All the interior facades and balustrades around the voids use cristal clear, low iron glass to improve the skylight penetration.


The plaza is the result of a subtraction on the base of the building and the cover is provided by the cantilevered fourth and fifth floors above. This cantilever required the facade to exchange louvers to a concrete wall that works as a one-and-a-half storey beam. Additional cantilevers serve as shades and maintenance platforms.


The upper level house shared programs of the different institutions keeping the area with the best views fully accesible to all the employers, promoting at the same time collaborations between institutions.

Sauna LÖYLY
next project

Sauna LÖYLY

Restaurants and Wellness Centres
HKI, Finland - Build completed in 2016
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter