Origami House

Origami House

Architect
Bernardes Arquitetura
Location
Porto Feliz, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Leonardo Finotti

Origami House

Bernardes Arquitetura as Architects

It is the main residence of a couple who decided to flee the rush of the big city to settle 50 minutes away of the capital. They receive frequent visits from their children and grandchildren. The house has three bedrooms, comfortable office, kitchen and social area (living, dining and balcony integrated) on the ground floor. The living room is integrated with the balcony through large glass window frames. On the lower floor are three guest rooms. The clients wanted a practical, single-storey house that had all the amenities they needed to live and work integrated to their everyday environments.

photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti

The use of concrete is the trademark of the house. The folding concrete slab, like an origami, establishes the house’s lateral boundary and volume that houses its social sector. The concrete protects the west façade of the residence from afternoon sun, and directs the view toward the east where we have the morning sun and the view of the native forest. All the angles of the project make sense on the terrain and have been designed according to their natural conditions, responding to topography, insolation, ventilation, among others.

photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti
photo_credit Leonardo Finotti
Leonardo Finotti

Its location provides a pleasant conviviality. The main access connects to the office, important for the couple, where it communicates with the living room, kitchen and outdoor areas of garden and balcony, allowing a simple use of the house throughout the day. The dining and living rooms are integrated with their walls and ceiling in concrete and the wooden furniture to warm the environment. The intimate sector is organized perpendicular to the social one in a metallic pavilion with facades protected by brises-soleils made of cumaru wood. This pavilion penetrates the volume of the social area with the brise-soleils functioning like pivoting doors that separate the kitchen and the dining room.

Caption
Caption
Caption

 

Site Area: 3.000 sqm

Built Area: 670 sqm

Beggining of the Project: 2014

Conclusion of the Construction: 2017

 

Architecture:  Bernardes Arquitetura

Interior Design: Bernardes Arquitetura

 

Team:

Thiago Bernardes (creative director), Dante Furlan, Camila Tariki, Antonia Bernardes, Bruno Milan, Pérola Machado

 

Landscape Architecture: Andre Paoliello

 

Lighting Design: Estudio Carlos Fortes

 

HVAC: Greenwatt                    

Automation: Gilberto Floriano

General Contractor: Gaia

Electrical and Hydraulic Installations: Zamaro

Swimming Pool Project: Acqua

Structural Project: Ycon

Concrete Consultant: Gabriel Regino

 

Photos: Leonardo Finotti

 

Suppliers: 

Roof: Alwitra

Concrete finishing: Topseal 

Wooden brises-soleil: Arali Móveis

Aluminum frames: Unibox

Granite floors: AM Lesec

Share or Add Origami House to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofAlwitra GMBH
Aluminum framesUnibox
Product Spec Sheet
Roof
Aluminum frames
by Unibox
Parrish House
next project

Parrish House

Care Homes
San Francisco, Cordoba, Argentina - Build completed in 2019
View Project