P-House

P-House

Architect
Tigges Architekt

Energiehaus
Location
Girona, Spain | View Map
Project Year
2017
Category
Private Houses
Pol Viladoms
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Supplier for exterior wood treatmentKEIM
ventilation systemZehnder
ComfoAir 550 ERV Luxe
Integrated furnitureBlockporta
Interior wood treatmentCedria
Blown celluloseECOSPAI
InstalationsProgetic Projectes Sostenibles

Product Spec Sheet
Supplier for exterior wood treatment
ventilation system
ComfoAir 550 ERV Luxe by Zehnder
Integrated furniture
Interior wood treatment
by Cedria
Blown cellulose
by ECOSPAI

P-House

Tigges Architekt as Architects

P-House is located in Girona (Spain) and consists of a single building with four winds; its location in the upper part of the plot allows its inhabitants to enjoy privileged views.

 

The building combines contemporary design with the criteria of a very low-energy consumption building (NZEB), and its high-energy efficiency has been certified by the German Passivhaus standard.

 

Description

The building is organized on three floors. The basement and ground floor are made of a concrete structure and are the base on which the top floor of the building is built, all of which is made of wood. This same materialization is externalized and gives body to the façades, in a play that seeks to invert the colours of both materials. On the one hand, through the use of brown pigments in the concrete and, on the other, through a treatment of the wood that tries to simulate the ageing of the material. This also makes it possible to reduce maintenance costs.

 

Layout

The ground floor houses the communal areas –an open space without divisions whose intention is to capture as much natural light as possible– while promoting visual dialogue between all the spaces that make up this floor. The two levels of this floor, besides differentiating the different spaces of this environment, allow the heights to be worked in a dynamic, giving each space its singularity. This play of heights, which is also present in the cascading staircase that links the two floors of the building, extends outwards to the porch, where its double height accentuates the verticality of this space, creating a transition space between inside and outside.

 

The interior-exterior relationship was an essential theme and which it was sought to enhance through the creation of exterior spaces attached to each interior space, such as the porch, the balconies or the various terraces that circumscribe the entire building.

 

The bedrooms are organized on the upper floor of the building and represent the most intimate area of the house. Their interiors are mostly clad in wood with a white glaze, the same tone as the other materials, in an attempt to generate a lightness that suits the soothing character of these spaces. Here too, all the rooms have their own corresponding outdoor space.

 

Passive strategies

From the very first sketches, elementary concerns in passive house construction, such as solar orientation or the high compactness of the building, have been considered. The main openings face south and the north façade contains hardly any windows. In this way, maximum solar radiation can be captured in winter to passively heat the interior. At the same time, all openings are fitted with solar shading, which is intelligently controlled by a home automation system.

 

The building does not have a traditional climate system and is air-conditioned solely through ZehnderComfoAir 550 ERV Luxe enthalpy cross-counterflow heat exchanger, which, in addition to air-conditioning the house, provides clean and healthy air inside the building. According to the latest calculations, the building has an annual heating demand of 9 kWh/m2 and a cooling demand of 1 kWh/m2.

 

The construction of the P-House aims to be an alternative to traditional construction methods, which are much more harmful to the environment and much more costly for its users.

Read story in DeutschPortuguêsItalianoEspañol and Français

Project Credits
Concrete structure
Structure and masonry
Architects
Products used in this project
Featured Projects
Latest Products
News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More

The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living
5 Aug 2022 News
The Metropolitan by Delugan Meissl Associated Architects delineates multifunctional urban living

Located in the Sonnwendviertel district, directly south of Vienna’s new central station, the M... More