Panorama House

Panorama House

Architect
Jim Caumeron Design
Location
Tagaytay, Cavite, Philippines | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Jim Caumeron
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
Quartz Kitchen Counter – Pure White, Quartz Bathroon Counter - BlancoCaesarstoneCaesarstone Bianco Drift, Caesarstone Pure White
ManufacturersGessiRettangolo
Re-work – Outdoor Tiles - Multi-Fog ABK
Sinks and Faucets – Metra FBLANCO
Paint - WhiteBoysen(Pacific Paint Philippines, Inc.)
Water Closets – New Zero – 1MPZN00Ceramica Catalano

Product Spec Sheet
Quartz Kitchen Counter – Pure White, Quartz Bathroon Counter - Blanco
Manufacturers
Re-work – Outdoor Tiles - Multi-Fog
by ABK
Sinks and Faucets – Metra F
by BLANCO
Water Closets – New Zero – 1MPZN00

Panorama House

Jim Caumeron Design as Architects

The house Is a weekend retreat 3 hours away from busy Manila. The client wanted a place where they can rest during weekend as a form of escape from the city.   The project is located in a typical Filipino gated community where most houses were designed in modern Mediterrenean style. The client made sure that his house will be different from the rest and commissioned Jim Caumeron to design it on a limited budget.

 

The area of the property is 300 square meters. In order to lessen the cost of the project, the architect needed to reduce the square footage because in the Philippines, the cost of construction is based on a per square meter basis. The building footprint was reduced to 100 square meters. There were two challenges for the project. First, the setting is not different from the client’s Manila suburban house. You have to drive outside of the village to enjoy the scenic views Tagaytay and Tall volcano offer. The second dilemma is how  the house can feel like a weekend home when the area of the building footprint is limited within 100 square meters.

 

Jim Caumeron proposed to open the sides of the house for an expansive space. He called it the Panorama idea. Since there are no redeeming views in the surrounding area, other than the park across the property, the architect proposed that the house will have its own “world,” he termed it an introverted context by isolating some outside views.

The Architect imagined it as a volume with two horizontal cuts. One cut for the ground level for views, ventilation and extended space, and the second level for wind circulation and views to the outside. In the Philippines, wind circulation is paramount as it gets very hot during  summer.

 

The site is slightly sloping, with a 1.5 meter drop when you reach the end of the property line that is parallel to the sidewalk. This gave an opportunity to sink the living and dining areas 1 meter down, making the park across the lot visually-framed on eye-level. The steps that connect the entrance space to the living area was made into a “siesta” or afternoon nap space as it is a common practice for Filipinos to make their kids sleep in the afternoon. The living space expands to the garden area for breeze and view of the white-pebbled garden. The choice of using rocks instead of grass was because of its practicality of almost zero-maintenance. This resulted into a more other-worldly effect of the ground living areas as the white rocks bounce light that brighten the atmosphere. The west side of the ground floor is walled up to protect the living space from the heat of the 2pm-4pm sun. This is where the service areas were located. The living area  also has a high ceiling  allowing room for rising warm air. The space is also shielded from the warming morning sun as storage space serves as a lowered canopy of the opening towards the rock garden. The location of the main glass door frames a tree nearby, visible when one standing at the atrium space.

 

The second level has a combination of horizontal and diagonal cuts that run around the structure’s envelope. One side has a bigger opening to embrace sunrise and breeze, and the west side where the sun is stronger, has smaller ribbon windows meant to pull out the air for passive cooling. The west and east windows are connected by  diagonal windows on the north and south side that provide a strong profile of the cut-volume design on the facade.

 

The ceiling slope was also meant to influence the behavior of air to cross from one side to the other. Room partitions were limited to a certain height to accommodate clerestory windows and allow the passage of air. The master’s bedroom dimension was expanded by occupying some space at the stair-well. This became a play area for the client’s 4 year old daughter. The windows of this play area look out to the stair well that is spatially concealed allowing a wind-tunnel effect that cools down the 2nd floor common areas.  Air can be felt when one is going up and down the stairs as the wind circulates toward the small ribbon windows of the west walls.

 

Material Used :
1. Geotech Tiles – Floor Tiles - Geo White
2. Gessi - Bathroom Faucets - Retanggolo
3. Blanco - Sinksand Faucets – Metra F
4. Catalano -Water Closets – New Zero – 1MPZN00
5. Ceasarstone -  Quartz Kitchen Counter – Pure White
6. Ceasarstone -  Quartz Bathroon Counter - Blanco
7. ABK – Re-work – Outdoor Tiles -  Multi-Fog  
8. Boysen – Paint - White
9. Daaz – Furniture (Sofa, Dining Chair, Accent animal) 

This story is available in multiple languages
Share or Add Panorama House to your Collections
Mandela
next project

Mandela

Warehouses
No.23c Lane 833, ZhiZaoJu Rd., Huang Pu District, Shanghai, China - Build completed in 2016
View Project