Specifier · Let manufacturers think along with the materialization of your project
Parkhaus Zeche Zollverein

Parkhaus Zeche Zollverein

Location
Essen, Germany | View Map
Project Year
2020
Category
Factories
Image Courtesy Linea Light GmbH

Parkhaus Zeche Zollverein

Linea Light Group as Manufacturers

To light the new areas of the former industrial site, now known as the Eiffel Tower of the Ruhr area in Germany, the company from Treviso provided customised products capable of best satisfying the needs of the technical lighting project.

 

Declared a Cultural Heritage site by Unesco in 2001, the former industrial plant of Zollverein is now officially one of the most important cultural assets in the world. In fact, an important centre connected to coal extraction and processing was developed here at the turn of the 20th century which determined the rise and development of numerous industries of that time in central Europe. 

 

If, on one hand, 1993 marked the closure of the site, on the other, it launched a cultural revamping that led to the development of the tertiary sector. The emblem of this “new era” is the Zollverein Coal Mine Complex, also known as the Eiffel Tower of the Ruhr area, the subject of major revamping works such as the construction of the new Zollverein Parkhaus, with the goal of streamlining access to the coal mine and the adjacent coking plant for the public and tourists.

 

The construction design, created by the DreßlerBau Firm, and the technical lighting project handled by Ingenieurbüro Paulus (one of the most prominent engineering offices that has been in Germany since the ‘60s and which handles the planning of major projects, also following the specific 

lighting part) integrate perfectly in the existing master plan, keeping the history of the place intact and unadulterated, even further emphasising the site. 

 

Specifically, for the lighting in the underground car park, the new paths and the new pedestrian areas, Ingenieurbüro Paulus chose Archiline and Maxi Tubefrom Linea Light Group which, to best meet the needs of the technical lighting project, were supplied in a custom version, starting with the length, due to the different dimensions of the building.

 

In particular, Archiline was designed to be inserted in the false ceiling of the under parking. Selection of this product was dictated by the guarantee of powerful built-in lighting without glare. Installed in a custom version (in fact, cable length, frame and optics were created ad hoc), it also has a built-in DALI driver that makes system management functional. 


Maxi Tube, used both underground and at ground level, was also supplied in a custom version and with built-in DALI. In particular, it was positioned as cove lighting to ensure efficient and discrete lighting, taking up very little space both around the exposed structure (with a special 625-nanometre red light) and in the car park, maintaining the same light colour as the Archiline units (3000°K). 

 

The end result is a technical lighting wayfinding that accompanies the visitor through the underground area to the new connecting areas at ground level. 

 

Materials used:

  1. Design and construction supervision: Dreßler Bau GmbH, Essem Herr Pauli
  2. Lighting Design: Ingenieurbüro Paulus GmbH, Essen, Herr Gräf
  3. Photos: Linea Light GmbH
  4. Products: Archiline, Maxi Tube
This story is available in multiple languages
Share or Add Parkhaus Zeche Zollverein to your Collections
Project Credits
Manufacturers
Product Spec Sheet

ElementBrand
ManufacturersLinea Light Group
Product Spec Sheet
Manufacturers
A FLAT IN THE EIXAMPLE OF BARCELONA
next project

A FLAT IN THE EIXAMPLE OF BARCELONA

Private Houses
Barcelona, Spain - Build completed in 2019
View Project