Pasadena Water and Power Narrative

Pasadena Water and Power Narrative

Architect
Gonzalez Goodale Architects
Location
California, United States
Category
Factories

Pasadena Water and Power Narrative

Gonzalez Goodale Architects as Architects

Gonzalez Goodale Architects has announced that construction is completed on the new 31,4000 square-foot Department of Water and Power Building in Pasadena, California and the building has opened. The Pasadena and Foothills chapter of the American Institute of Architects (AIA) awarded the firm a Merit Award for its design of the new $10-million civic project which will house operations, maintenance crews, and supervisors, along with a city Emergency Operations Center.


The new building is situated within Pasadena Water and Power’s corporate yard. Sited across the entry drive from an existing 1930’s brick and concrete warehouse, the office building reprises the historic building’s volume and vertical rhythms, but with an entirely contemporary architectural identity, and a progressive agenda of project goals.


First, the project employs advanced sustainable strategies that will meet Gold LEED standards, serving as a learning example for Pasadena’s emerging sustainable design program. Secondly, the environment for the department’s staff, both interior and exterior, is a model workplace in terms of environmental comfort, ergonomics, and architectural quality. Finally, the knitting together of the new building with its historic neighbor represents an appreciation of both old and new, and a sensitivity to sewing them together in a continuous environmental fabric.


In addition to the architectural rhythms of the two framing buildings, an oak framed pedestrian space takes on more formal significance now, providing a shaded crossing for users of both buildings. The frontage of the new building is cooled by an evaporative water feature that ‘rains’ from its front façade.


Sustainable features of the building include full day-lighting of inhabited interior footprints; native landscape that will forego irrigation systems after one year; exterior perforated metal window shading systems that dissipate both glare and heat; pervious paving to capture rain run-off; highly reflective roofing; a demonstration green roof terrace; recycled and locally-sourced materials; sustainably harvested wood products, significantly diverted/recycled construction waste; and enhanced air-change ventilation within the offices.


Imperative to this project’s vision of sustainability is the sustainability of human energy and enjoyment. The comprehensive interior day-lighting is not only an energy feature, but directly connected to productivity and pleasure, the more so in the north quadrant of the two-story building, which is opened up to a double-height space with set-back second floor. Further working amenities include operable windows and panoramic views. Preferred parking for carpools and hybrid vehicles, ample bicycle racks, and internal showers further encourage alternative transportation choices that shape a different way of living and working in the city.


As architecture, the Water and Power Building establishes a diaphanous presence with its vertical striations of intermittent piers and curtain wall screened by the subtly colored perforated metal screens. At the north wall, this vertical rhythm gives way to a 2-story glass curtain wall, backed by a braced steel frame the combination of which celebrates both the building’s humane work-place and its roots in a utilitarian industrial environment.

Project team
El Batel Auditorium and Conference center
next project

El Batel Auditorium and Conference center

Heritages and Marinas
Cartagena, Spain - Build completed in 2011
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter