Pearson 2.0
Kendall McCaugherty

Pearson 2.0

Searl Lamaster Howe Architects as Architects

The design of this home was directly shaped by the challenges and opportunities afforded by the combination of two separate apartments in a high-rise near the Chicago Museum of Contemporary Art, each with exceptional lake and city views and generous outdoor spaces. Six years ago and ten floors away in the same building, SLH designed the clients’ previous residence. An expanded family and a change in lifestyle in which the husband was increasingly working from home, prompted the need for a new home. One key request of the clients – that there be a direct view of Lake Michigan immediately upon entering the apartment - helped define the overall character of the project. Throughout, distinct spaces are defined but rarely by conventional full height walls.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

Standing between the entry door and the lake facing corner windows was a forest of plumbing pipes and mechanical chases, none of which could be moved. These building common elements also set the kitchen’s position – right in the middle of the desired sightline. A series of randomly spaced and sized ebonized oak columns conceal piping but remain visually permeable. The heights of three large floating bars of cabinetry were precisely calibrated to be just high enough to mask the kitchen’s functional elements. While permanently home to just three, the residence is used frequently for entertaining. A generously scaled bar sits north of the kitchen across an open walkway and serves as backup for larger groups.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

Immediately off of the kitchen is the combined living and dining spaces. A plush and light reflective rug that anchors the living area was selected because of its contrast to the flatly sheened, open pore wood flooring. The over-scaled lacquered coffee table has sections carved out for movable ottomans wrapped in supple cognac-toned leather. The low-slung and elegant proportions of the Flexform sofa bely its remarkable comfort. The color of the lake on a bright spring day is evoked in the blue sofa upholstery.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

A perforated metal daybed topped by soft cushions faces off across from a pair of Richard Nuetra designed Silverlake chairs, their angularity highlighted by a boldly striped fabric. The ceiling is detailed as a simple white plane, almost shocking in its purity; its only break is at the window line where it is pulled back with a razor-sharp edge to reveal the raw concrete slab above. Sand colored linen Roman window shades filter light and soften both the concrete and the plaster.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

The surface of the custom ash dining table was sandblasted and the resulting texture is highlighted by the southeast light pouring into the space. The table’s base is a cluster of matte finished brass plates. Iconic Saarinen chairs are paired with an el-shaped banquette of channel tufted mohair, its deep back the perfect spot to prop up an arm when gazing at the lake below.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

The wide plank white oak flooring used throughout the home was also harnessed to delineate space but maintain a sense of openness. The edges of each plank of wood were generously rounded to emphasize the linearity of the joinery. At thresholds between spaces, such as between the kitchen and dining area, the orientation of the wood was strategically rotated. In effect the casual flow of the apartment is tempered by the floor’s rigorous geometry.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

A sixty-foot axis runs from the dining area into the study. While the oak flooring extends into this space, all other surfaces including the ceiling are faced in burled walnut. The dark exuberance of the wood is tempered by crisp detailing and furnishings chosen for comfort, sculptural distinctiveness, and tactile luxury. The black facade of a Mies high-rise visible from the north window is reflected in the room’s textiles. Another screen of wood columns sits between the study and the bar. When privacy is required for the home office, a room-sized pocket door can close it off from the rest of the apartment.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

The living/dining areas, kitchen, bar, and study all open directly to the 900 square foot terrace. New openings were cut for sets of French doors that maximize the openness between inside and out. The grandiose scale of the terrace is broken down into three distinct zones. A circle of low lounge chairs sits outside the study. Opening off of the bar and kitchen are a collection of tables and chairs that can be spread out for large scale entertaining or clustered together for family style meals. The living/dining area extends outside at the south end of the terrace with a stunning view of the park below and the lake to the east.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

At the opposite end of the apartment from the terrace is the master suite. Here too fixed common building elements resulted in distinctive spaces. Two former secondary bedrooms were refashioned into the master bedroom. While generously scaled the room is unusually proportioned, more than double in one direction than the other. That shape inspired the custom designed bed/bench/nightstand/ headboard/shelving assembly that floats in the center of the room. The west end of the bedroom is lined with closets hidden behind oak doors faced with randomly spaced battens.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty

Lacking any direct natural light, the master bath also demanded an unconventional design. Its pair of freestanding vanities, each outfitted with a ceiling hung mirror, sit behind a wall of glass. A concealed motorized shade is used when privacy is required. Otherwise the view remains open across the bedroom to the skyline beyond.

photo_credit Kendall McCaugherty
Kendall McCaugherty
Featured Projects
Latest Products
News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being
16 Aug 2022 News
ERRE Arquitectura transforms a disused space into an oasis of well-being

Located in the heart of Valencia in Spain, Clinica Alejandria designed by ERRE Arquitectura is a pla... More

Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism
16 Aug 2022 News
Bellgave residence in Los Angeles offers a striking contemporary evolution of California mid-century modernism

Situated in the Hollywood Hills at the edge of a steep promontory, the private residence Bellgave by... More

Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade
15 Aug 2022 News
Australia’s first purpose-built centre for LGBTQI+ communities in Australia offers a diverse range of community services behind a distinctly tubular façade

In Melbourne’s beachside suburb of St Kilda, the Victorian Pride Centre is the first purpose-b... More

Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument
15 Aug 2022 News
Visitor Centre for the Bernau Trade Union School celebrates and reveals a celebrated Bauhaus Monument

In 2017 the iconic Bauhaus work ‘Bundesschule Bernau,’ built by Bauhaus director Hannes... More

Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces
15 Aug 2022 News
Ippolito Fleitz Group redefines office culture through a network of fluid and adaptable spaces

Ippolito Fleitz Group designs the Swiss headquarters for an international pharmaceutical company in... More

Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape
15 Aug 2022 News
Atelier Archmixing designs a cultural landmark amidst a picturesque mountain landscape

Nestled in the mountainous region of Chengde, the Art centre of Aranya serves as a connection betwee... More

Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More