Pearson Trent Residence

Pearson Trent Residence

Architect
Escher GuneWardena Architecture
Location
Mar Vista, Los Angeles, CA, USA | View Map
Project Year
2006
Category
Private Houses
Jonas Lara

Pearson Trent Residence

Escher GuneWardena Architecture as Architects

The remodel of a modest post war bungalow in the Mar Vista neighborhood of West Los Angeles engulfs the L shape plan of the original building with a new shell to form a large rectangular mass.

The garage, a series of bedrooms along the north, and a massive wall on the south define an open living/dining/kitchen area sheltered by a single sloping roof. Covered space gradually expands horizontally and vertically to meet the easterly view of the city.

A 26 foot long glass door disappears into a pocket, turning the living space into an expansive outdoor room facing the view. The exterior plaster finish, and grey quarry tile floor extend from the living areas out to patios, blurring the distinction of indoor and out.

The handcrafted concrete block wall at the entry by Los Angeles artist Evan Holloway references a late work of Gerrit Rietveld, the 1964 Rietveld Pavilion at the Kröller-Müller Museum in Otterlo, the Netherlands.

 

Material Used:
1. Interior and exterior grey cement plaster finish
2. Natural grey quarry tile, inside and outside, kitchen island, and bathrooms
3. Custom wood framed window and exterior four-panel glass sliding doors
4. Parallam Beams -- engineered wood
5. Ash wood interior doors and frames
6. Corten steel sliding garage door

Product Spec Sheet

Six N. Five
next project

Six N. Five

Offices
Barcelona, Spain - Build completed in 2021
View Project