Perforated House

Perforated House

Architect
AR43 Architects
Location
9 Saraca Road, Singapore 807356 | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Stories By
AR43 Architects
Marc Tan, Studio Periphery
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantLODES
ManufacturersHansgrohe SE
ManufacturersDuravit
ManufacturersTOTO
Acoustic wall panelsDB Acoustic Pte Ltd
Falzonal aluminium roofingEgner Building Technologies Pte Ltd

Product Spec Sheet
Pendant
Manufacturers
Manufacturers
by Duravit
Manufacturers
by TOTO
Acoustic wall panels
Falzonal aluminium roofing

Perforated House

AR43 Architects as Architects

The Perforated House is nestled in the Northern side of Singapore and epitomises a private refuge in the midst of a bustling city. 

As most typical small landed houses in Singapore are street-fronting and closely packed together with neighbouring houses, the brief was to design a house that would maintain a certain level of privacy for the owner, yet still being open to greenery, ventilation and natural light. The new house was detached from its neighbouring semi-detached house – made possible given its generous plot size – to allow more opportunities for ventilation and lighting.  

photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery

The house was conceptualised as an elevated box made of a solid off-form concrete, with abundant pockets of green spaces woven into the interior spaces. The language of perforations was also used consistently throughout the house as an architectural tool to control the level of privacy, light and ventilation.

photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery

Programmatically, the more private spaces were elevated off the ground level and the green spaces act as a buffer between the inside and outside, shielding the interior spaces from street noises and passersby. The interior spaces extend towards the surrounding greenery, blurring the boundaries between the inside and out, bringing in good natural lighting as well as ventilation. In spaces where more privacy is required, vertical angled sunshades were purposefully designed to allow morning light to filter in, yet limiting views from the neighbouring houses.

photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery

The open layout of the living space reflects the owner’s warm hospitality and lifestyle, ensuring that they have the flexibility and expanse of space to host guests frequently. A good flow of inside-out and outside-in spaces provide a seamless environment for guests to interact in larger groups, while pockets of quieter corners provide much needed intimacy among the closest friends. 

photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery

In his personal time, the owner – a retired engineer – spends most of his time playing a variety of musical instruments, boasting a few iconic pieces for his personal collection. To fulfill the client’s affinity for music and desire for a proper display area for his instruments, an acoustically designed music studio was built with the intention to allow for performances and jamming sessions without disturbing the neighbours. 

photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery

Like an origami, the rooftop open space was spliced from a typical roof form, extending the garden space from the family lounge to the attic level. This quiet hide-out beneath the roof is where the owner can enjoy an afternoon tea while enjoying the panoramic sunset view of the entire estate.

Team:
Architect: AR43 Architects Pte Ltd - Lim Cheng Kooi, Crystal Chew, Dawn Ong 
Structural Engineer: MSE Consultant Pte Ltd - Andrew Teo, John Lim
Mechanical & Electrical Engineer: HPX Consulting Engineers Pte Ltd - Kenny Fung 
Quantity Surveyor: WS Surveyorship Pte Ltd - Sam Wong, Dawn Woo
Landscape Designer: Ong Geok Lan
Builder: U.Sage Contracts Pte Ltd - Patrick Ong, Liow Ching Weng
Landscape Contractor: Nyee Phoe Flower Gardens Prte Ltd - Andy Eng

photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery
photo_credit Marc Tan, Studio Periphery
Marc Tan, Studio Periphery
Caption
Caption
Caption

Material Used :
1. Ricefield Pte Ltd - Ceramic & homogenous tiles
2. Polystone (S) Pte Ltd - Marble & Stone
3. Hansgrohe Pte Ltd - Axor Starck
4. Schindler Lift Singapore Pte Ltd - Home Lift
5. Koizumi Lighting Singapore Pte Ltd - Light Fittings
6. Kawajun Singapore Pte Ltd - Ironmongery
7. Wan Tai & Co Pte Ltd - TOTO, Duravit, Geberit 
8. DB Acoustic Pte Ltd - Acoustic wall panels
9. Lital Materials & Contracts Engineers Pte Ltd - Aluminium doors & windows
10. Marquis HQO - Loose Furniture
11. Egner Building Technologies Pte Ltd - Falzonal aluminium roofing

Read story in ItalianoPortuguêsFrançaisDeutsch and Español

Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More