Peter Coaldrake Education Precinct

Peter Coaldrake Education Precinct

Architect
Henning Larsen

Wilson Architects
Location
Brisbane, Queensland, Australia | View Map
Project Year
2019
Category
Universities
© Christopher Frederick Jones
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Facade CladdingALPOLIC® | Metal Composites Materials
Skylights VELUX Commercial
CeilingsArmstrong Ceiling Solutions
Sliding glass doorsDORMA HÜPPE
FurnitureHAY

Product Spec Sheet
Skylights
Sliding glass doors
Furniture
by HAY

Peter Coaldrake Education Precinct at Queensland University of Technology

Henning Larsen as Architects

In Brisbane, Australia, campus culture and applied academics connect on green common ground


Henning Larsen’s addition to Australia’s Queensland University of Technology is a seamless transition between human and natural spaces, an exploration of learning and sustainability


The serrated rock faces of the Australia’s Glass House Mountains give a unique geologic identity to the country’s sunny eastern coast. Henning Larsen’s latest project in Brisbane knits this natural world into architecture, creating a building both aligned with, and inspired by, the native landscape.


The six-level, 11,000 m2 Peter Coaldrake Education Precinct layers classroom, research and office facilities atop an airy ground-level atrium, framing upper academic spaces around an active social foundation. Its terraced form ascends a hill toward the QUT Library, incorporating a broad, planted outdoor staircase designed as both a convenient thoroughfare and an informal social space. Merging dedicated research facilities with the energy of the greater campus, the Faculty of Education building promises new social connections in a setting intimately connected with the campus community and the Australian natural environment.


For Jakob Kurek, Partner at Henning Larsen, the project expands new models of learning, as the team sought to create an academic space that supported life beyond the classroom.


“We wanted to create an environment that supports many different ways to learn. Flexibility was key here, and we planned for a variety of learning situations and new teaching methods,” Kurek said. “The large, terraced atrium between the library and the new building is designed as a big part of wayfinding on campus. It creates a very visible connection into the library and the surrounding planted landscape; collecting teachers, researchers, and students on the same level in this social core.”


A visual parallel with the layered faces of the Glass House Mountains, the building takes inspiration from the Australian landscape to shape a more comfortable existence in the local climate: Its self-shading, offset volumes and external louvers help to reduce the building’s solar heating intake up to 40 percent, while still allowing ample natural daylight. This means a more sustainable independence from climate control systems and fluorescent lighting, deepening green roots through conscious design.


The Peter Coaldrake Education Precinct was developed in collaboration with Brisbane-based Wilson Architects as well as Opus International engineers, TCL landscape architects and contractor Hansen Yuncken. Opening for QUT’s fall semester, the building explores new attitudes toward learning, creating community and supporting sustainability.


Material Used :

1. Armstrong – Ceilings

2. Velux – Skylights

3. Alpolic – Facade Cladding

4. Dorma – Sliding glass doors

5. Hay – Furniture


This project was completed by Wilson Architects + Henning Larsen Architects, architects in association. 

Project Credits
Broissin Toreo Offices
next project

Broissin Toreo Offices

Offices
Ciudad de México, CDMX, Mexico - Build completed in 2020
View Project