Photostudio in the Reedfield

Photostudio in the Reedfield

Architect
Thomas Hagemeijer
Location
Ossenzijl, Netherlands | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Annette Hagemeijer

Photostudio in the Reedfield

Thomas Hagemeijer as Architects

The project concerns a small photostudio in National Park ‘De Weerribben-Wieden’. The main starting point was to blend with the nature around it, as well as establishing a relation with the adjacent family house.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The park is unique in Europe for its biodiversity and reed fields. The main economic driver of the region has traditionally been the collection of reed. Everywhere around the Netherlands this typical product of the Weerribben-Wieden can be found on roofs of houses. For this project, uncommonly, the reed is used for the front and back façade. When approaching the building, the reed forms a friendly greeting and tangible projection of the landscape behind it.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The reed that is applied in the facade is available in any home-improvement store and generally functions as a fence. An air cavity is applied to allow the reed to dry naturally. A grid of timber planks serve to attach the reed-units. The order of measurements formulated by priest-architect Dom Hans van der Laan, informs the rhythm of the grid.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The connection to the house is achieved by applying black timber planks according to a local building technique called ‘potdekselen’.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The interior of the studio is as light as possible. The white interior is an abstract representation of the shape of the house. The largest openings are facing the north to let in shadow-less light, which in turn reflects off the white stucco walls and ceiling.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

Usually a paper backdrop screen will be used in photography sessions, ensuring a smooth background. When the paper screen is rolled up, a window of similar dimensions emerges. This window becomes a painting-like frame of the landscape behind the house.

photo_credit Annette Hagemeijer
Annette Hagemeijer

The use of the house is flexible. The studio could function to accommodate people in the future as the storage can be transformed to a bathroom and a bed can be placed on the mezzanine above.

Caption
Caption
Caption
Caption

Material Used:
1. Facade cladding: Reed, impregnated timber
2. Flooring: Oak
3. Doors:Hardwood HR++, Timmerfabriek  Bart Smit

4. Windows: Hardwood HR++, Timmerfabriek Bart Smit
5. Roofing: Roof tile sheet

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs
19 Jan 2022 News
Ca na Riera apartment renovation creatively develops a narrow floor plan to meet contemporary needs

A renovation of a flat in Barcelona’s Eixample, Ca na Riera is located on a chamfer, resulting... More

Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past
19 Jan 2022 News
Center for Maine Contemporary Art engages in a dialogue with the urban realm while recalling an industrial seacoast past

Located in the City of Rockford, the new Center for Maine Contemporary Art (CMCA) by Toshiko Mori Ar... More

Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration
18 Jan 2022 News
Magnificent Ghent Altarpiece takes centre stage as part of Saint Bavo Cathedral Restoration

After years of scientifically based renovation, the world-famous Ghent altarpiece by the Van Eyck Br... More

Cave-like Zolaism Café  offers a sensual and perceptual feel of returning to nature
16 Jan 2022 News
Cave-like Zolaism Café offers a sensual and perceptual feel of returning to nature

In Aranya-Qinhuangdao, China, Zolaism Café by B.L.U.E Architecture invites visitors in to esc... More

Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity
16 Jan 2022 News
Playful atmosphere of Fuego Camina Conmigo Barcelona emphasizes art and creativity

On the third floor of a building located in the industrial neighbourhood of Gracia, Barcelona, the n... More

Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82
14 Jan 2022 News
Spanish architect Ricardo Bofill passes away aged 82

Studio Ricardo Bofill Taller de Arquitectura (RBTA) just announced the sad news that their founder h... More

Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax
14 Jan 2022 News
Cedar-clad OG House by Omar Gandhi Architect maximizes a narrow lot in the vibrant North End of Halifax

On a narrow lot in the vibrant, historic North End of Halifax, this project combines the primary res... More

Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment
14 Jan 2022 News
Sculptural Stormwater Facility by gh3* architects in Toronto tells a compelling story of urban water treatment

Treating urban run-off from Toronto’s new West Don Lands and Quayside neighbourhood developmen... More