Pinnacle N10

Pinnacle N10

Architect
pH+
Location
The Green Man, 56 Muswell Hill, London N10 3ST, United Kingdom | View Map
Project Year
2017
Category
Housing
Tim Soar

Pinnacle N10

pH+ as Architects

Contemporary twist on Edwardian housing descends Muswell Hill in north London

pH+ has completed its contemporary housing scheme that follows the sloping topography of Muswell Hill in north London. Divided into three separate sections, Pinnacle N10 is the product of a detailed analysis of the local Edwardian context, with a modular reinterpretation of the surrounding housing stock that has been applauded by the resident Conservation Officer.This response to the characterful neighbouring houses has driven the design, which shifts and changes as the development descends the hill, addressing specific site conditions.


The first section of the project is a conversion of an existing building into eight new flats, with a community and commercial space below. This was originally intended to house the CPotential school for children with cerebral palsy, which has now moved to a nearby site and is in the process of fundraising for a new-build timber structure also designed by pH+. In the latter and central part of the scheme, six new modular houses now step down the hill, broken up by a series of deep recesses that form terraces for the occupants. These reveals are lined with metal panels that change colour for each property and the palette continues onto interior details, providing each home with its own identity. In the third and final part of the development, a horizontal block contains 14 apartments and features a distinct saw tooth profile at the rear, designed to extend views for residents and required to prevent overlooking of the neighbouring gardens.


Pinnacle N10 features carefully selected materials that are used in sensitive and pragmatic ways. The detailing had to be of the highest calibre to address the quality of the local context. The brickwork is organised in a Raking Monk pattern and provides a contemporary aesthetic, cascading easily with the stepping profile. No cut bricks were used on site which provided significant cost benefits, while stone banding was made from the largest possible pieces and cut to accentuate the diagonal topography of the site. The overall effect of these devices is to maintain the rich sculptural quality of the neighbouring houses but without resorting to pastiche.


Andy Puncher, Director of pH+, said: “We are thrilled to have completed this contemporary interpretation of a classical language. With the support of a great client, we have been able to ensure that high design standards continued throughout this project. It was important that these houses sit well within their urban context and remain part of an evolving street scape. We have created an appropriate scale for a development that belies its density.


Tim Jackson, Director at JAMM Living, added: “Pinnacle N10 is the perfect product for it’s site. The design makes best use of limited space whilst bringing high-end features and detailing to the mass market. Like ourselves,pH+’s commitment to ensuring key details are retained through the construction process is unwavering, an attention to detail which is critical for delivering the quality of product which underpins our philosophy. Pinnacle takes advantage of expansive jaw dropping London views whilst responding to the intimate scale of the Muswell Hill locale creating an unashamedly contemporary but appropriate development, a new piece of London and most importantly - special places to live.”


Project Credits
pH+
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Brick SupplierWienerberger
Stone BandingCraftstone
Cladding SupplierCreative Aluminium Solutions LTD
Product Spec Sheet
Brick Supplier
Stone Banding
Cladding Supplier
Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More