Primavera Farm

Primavera Farm

Architect
Mutabile Arquitetura
Location
São Gonçalo do Pará, Minas Gerais, Brazil | View Map
Project Year
2019
Category
Farms
Cleyton Silva Caldeira

Primavera Farm

Mutabile Arquitetura as Architects

The Primavera Farm project is an intervention in a pre-existing property, whichhad undergone successive extensions without planning or supervision of architectural professionals. Thus, its architecture lacked cohesion, organization and aesthetic unity. The buildinghad transitional spaces in privileged spots, while social spaceswere relegated to the background. The project aimed to connect these spaces, taking advantage of the surrounding view and improving the quality of its architecture. The renovationalso needed to take advantage of the original structure as much as possible, lowering costs and unnecessary interventions.

 

Before the renovation, the house was separated in two blocks. The first block, at a higher level, was used as a garage and has a guest room at its end. The second block housed living room, kitchen, home and three bedroom suites. There was also an indoor games room and a large deck with a pool. At the center, a garage separated the bedroom from leisure areas. This was the most outstanding point of the building, with the best view. It was definitely not in its best use. The wings (suites, garage, leisure and deck) were built in a different period and differed from each other in volume, height, rhythm of openings and roof solutions. 

 

The renovation project was designed from an axis, a straight transversal line that crosses the building and connected the two independent buildings. In the first block, the dormitory was entirely refurbished and converted into a space with its own living / dining room and two suites. Four parking spaces were maintained at the opposite end. The center is traversed by a yellow staircase, which leads to the main access. A garden assists in the visual indication of the entrance. The staircase takes us to the second block, a large double-height living room that opens into the natural landscape. This former garage, is a now the central and most privileged space in the property.

 

Its silhouette, defined by a gable roof and elegant wooden portico, is the element that visually and spatially articulates the whole. The former living room was then transformed into two additional suites. To the left and right of the central living area, brick masonry walls were built in front of the preexisting facades, giving it unity. The entire facade was been fitted with pivoting green shutter doors that allow full appreciation of the view but also protect the property from the sun. The result preserves much of the original construction and a desirable country atmosphere, but the farm has gained comfort and architectural refinement.

 

The deck and pool have been renovated and now more consistent with the rest of the project. At the back, a new building was added, a light structure for the games room, sauna and changing rooms.

 

Material used:

1. Cimcal – Porcelain Tiles flooring, Aquamarine Tiles for pool

2. Lampadário Divinópolis – Lighting Fixtures

3. Altivo Cerâmica - Bricks

Read story in Português

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More