PRIVATE INTERIOR, Penthouse Flat

PRIVATE INTERIOR, Penthouse Flat

Architect
BFArchitecture (barbara fassoni architects)
Location
Monza, MI, Italy
Project Year
2018
Category
Apartments
Francesco Bolis photographer
Product Spec Sheet
RoleBrandsProducts Used
Recessed ledc lights - BrooklynPANZERIBrooklyn
Lounge chair – Dala/MuDEDON®Dala Collection, MU
Sliding door – Velaria (bronze mesh)RimadesioVelaria
Sofa – YangMinottiYang
Bathroom – MySlotAntonio Lupi Design S.p.A.
Dining table – SaarinenKnoll

PRIVATE INTERIOR, Penthouse Flat

BFArchitecture (barbara fassoni architects) as Architects

The apartment is located in a prestigious and elegant residence in the historic centre of Monza, where the traditional court type has been rebuilt and redesigned in a modern key, putting in the centre a botanical garden that offers silence and tranquillity. Overlooking the inner gardens and the pedestrian area of the city centre, it enjoys the proximity of shops and outdoor venues a few steps from the Cathedral.


Retrieved from the merger of several residential units, the interior spaces are structured on two levels. The first, more elegant and refined, is designed for the family, while the latter is more playful and convivial with airy and bright spaces designed to accommodate guests. On the first floor, the living area is dominated by dark colours. From the entrance compass, a box designed to measure in glossy black glass, to the large sofa in dark brown leather, to the oval table in black Marquina marble. The kitchen, characterized by metal panels and a central island in Kerlite, is separated from the living area by a sliding door in a bronze mesh. A seven-meter corridor, completely covered with a slatted effect boiserie, connects this area with the sleeping area. Blades of recessed led lights illuminate the passage within which, perfectly integrated, the doors of the rooms are hidden. The rooms feature bespoke furnishings with perfectly integrated designer furniture to give each room a unique and personal style. Like a lantern, an opaque stained glass hides the master bathroom completely covered in sand-coloured cementitious resin.


The ample natural steel staircase, with 4.5m glass panels and a smoky suspended balustrade, connects the living area on the first floor with the upper area. A wall clad in natural steel, with an integrated handrail, accompanies the ladder to a height of 6m. The upper area is light and airy thanks to the choice of softer colours. The white characterizes a series of spaces reserved for relaxation, fitness, and guests. The TV area, equipped with a retractable curtain and projector, offers a comfortable and informal seat embellished by the choice of variegated coverings in tweed and Prince of Wales fabric. The pride of this floor is the bright veranda, created in the attic, characterized by large windows that open, mounted on the roof. At the convivial space dominated by a light stone table and chairs with an oak base and white body, with wasabi cushions, there is the relaxing view offered by an authentic vertical garden combined with outdoor furniture perfect to give the impression of being in a real outdoor garden. A sliding door on panelling with white horizontal wooden slats hides the fitness area and Turkish bath that complete the relaxation area of this floor.


Material Used :

1. Officina del Design – Metal staircase – Folded plate staircase

2. Rimadesio – Sliding door – Velaria (bronze mesh)

3. Modulnova – Kitchen – Blade

4. Falegnameria Manenti – Entrance box -

5. Knoll – Dining table – Saarinen

6. Mdf Italia – Chairs – Flow Slim

7. Minotti – Sofa – Yang

8. Gallotti e Radice – Studio Furniture – Air Unit

9. Panzeri – Recessed ledc lights - Brooklyn

10. Poliform – Boiserie - Stratus

11. Antonio Lupi – Bathroom – MySlot

12. Living divani – TV sofa – Extra soft

13. Varenna – Attico kitchen – Alea/Twelve

14. Mdf Italia – Dining table – Tense

15. Mdf Italia – Chairs – Flow Chair

16. Dedon – Lounge chair – Dala/Mu

17. Lynx Technologies – Bespoke sliding rooflight

House of Music
next project

House of Music

Concert Halls
Aalborg, Denmark - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter