Protected Housing

Protected Housing

Architect
Möhn + Bouman
Location
Zoetermeer, Netherlands | View Map
Project Year
2011
Category
Housing
Sarah Blee

Protected Housing

Möhn + Bouman as Architects

This two-storey housing block for 24 mentally disabled is built within an existing neighbourhood. Here, 12 people live in 2 groups, and 12 people in an autonomous unit, all supported by medical facilities and a small team of caregivers.


It is the clients strong intention to integrate diabled people as much as possible within normal society. Much effort has been put into creating social acceptance of this group within their new neighbourhood, which succeeded thanks to close involvement of client, neighbours and a sensible building contractor. To keep and further enhance acceptance, interaction of the disabled towards the neighbourhood have to be controlled; on the other hand the vulnerable inhabitants need privacy and reduction of stimuli.


As a key issue of the design, the interaction of the building and its inhabitants with the environment is regulated by a white concrete platform, densely planted with a screen of birch trees.


It is surrounding the building and its backgarden. In summer the trees provide shade, in winter they loose their leaves, allowing more light to penetrate the building.


The building itself is clad with black concrete elements. With its vertical structure and integrated raw white stone blocks, this facade acts as a diapositive background for the screen of trees, loosely inspired on Ansel Adams’ Aspen photographs.


At the corner of the building the white platform is lifted to introduce a large, completely open corner, interacting with the surrounding public space. Here a large social meeting- and dining room is dominant along with supporting facilities. The main entrance is positioned here, right at the fold of the concrete platform. To guide people inward, the fold is extented as a twisting wall, leading towards an organically shaped connection to an atrium on the first floor, which gives access to the autonomous dwellings and a roof terrace above the entrance.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context
24 May 2022 News
Kindergarten for Llubi expresses in built form two converging patterns from its landscape context

In the small Mallorca town of Llubi, this new kindergarten by Aixopluc Architects is located on a pe... More

25 best architecture firms in Mexico City
23 May 2022 News
25 best architecture firms in Mexico City

Mexico City is home to a number of outstanding, epoch-defining architectural firms. Its contemporary... More

New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden
22 May 2022 News
New Singer Museum wing by Bedaux de Brouwer Architecten offers a balanced experience of art, architecture and garden

In Tilburg, NL, the new Nardinc wing of the Singer Museum by Bedaux de Brouwer Architecten houses th... More

Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople
22 May 2022 News
Al Naseej Factory: A woven architecture that celebrates local craftspeople

Located in Bani Jamrah, Bahrain, the Al Naseej Factory by Leopold Banchini is a textile weaving faci... More

Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More