QL House

QL House

Architect
VISIOARQ - ARQUITECTOS
Location
Algarve, Portugal | View Map
Project Year
2016
Category
Residential Landscape
Fernando Guerra | FG+SG

QL House

VISIOARQ - ARQUITECTOS as Architects

The QL House is located in one of the most exclusive areas of Algarve, on the Portuguese southern coast, a singular presence in an essentially residential neighbourhood.


From where it was erected it is possible to see captivating surroundings: golf courses, residences, the estuary and, dominating the background, the Atlantic Ocean.


The QL House project was an exercise in balancing spaces and landscape integration. The articulation of two overlapping and perpendicular spaces generated not only a particular spacial dynamic, but also different visual relations between full and empty, light and dark - caused by the dynamic of shadows - between private areas, semi-private areas and the view of the surrounding landscape.


Two stories and a basement encapsulate a precise functional program: garden, swimming pool, sun room, living and dining room, bathrooms, a regular kitchen and a summer kitchen, four bedrooms, an office and space for a playroom.


Circulation takes place through a continuous stairway along the indoor garden, which illuminates all the indoor spaces in this home. This nuclear garden structures the direct interaction between the entire indoors and the outdoors, gifting all spaces of the QL House with the luxury of natural lighting.


The spaces were designed to create constant and singular relations between the indoor and outdoor spaces, in a permanent and multifaceted dialogue.


The bedrooms, on the first floor, face the green surrounding landscape, and take advantage of the terrace on the roof of the living room and summer kitchen in order to create areas for contemplation on the top floor. The space occupied by the bedrooms extends in both directions beyond the bounds of the first floor, hovering over the empty space, in a serene and quiet balance.


On one side, a balanced veranda greets the main entrance to the house, on the other side, a pergola provides shade for the living area by the pool and living room, making particularly hot summers more enjoyable.


The main entrance to the house is through a door of unusual dimensions, in line with the imposing scale - one of the singular features of this architectural piece.

White concrete walls formalize the spaces in the QL House, in a chromatic mimicry of the buildings in this region of Portugal – designed with a particularly hot climate in mind.


The natural cork lining, a traditional Portuguese material, is articulated in the connection between the space and the land. The bedrooms, on the other hand, feature slats and motorized metallic shutters in their lateral openings, which filter light without making it impossible to contemplate the surrounding landscape, surely one of the valuable assets of the QL House.


The project was structured primarily with the goal of valuing the relationship between the indoor and outdoor spaces, the creation of complicities between the user and the landscape, and the former with the created space.

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
FurnitureRoda SRL
ManufacturersDelta Light
ManufacturersAmorim Wise
ManufacturersMarnorte
Product Spec Sheet
Furniture
ROOT, NETWORK 120 by Roda SRL
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Featured Projects
Latest Products
News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More