RA House

RA House

Architect
Infante Arquitectos
Location
Morelia, Michoacán, Mexico | View Map
Project Year
2022
Category
Private Houses
César Belio
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
KitchenMODUL STUDIO
Cocina
Lavamanos MessinaAmerican Standard
Autocad / 3ds maxAutodesk
ManufacturersHELVEX
TilesInterceramic
Cantera negraMoreno barro y piedra

Product Spec Sheet
Kitchen
Cocina by MODUL STUDIO
Lavamanos Messina
Autocad / 3ds max
Manufacturers
by HELVEX
Tiles
Cantera negra

RA House

Infante Arquitectos as Architects

The project was conceived for a couple of professionals who develop in different fields, under certain premises that lie mainly in the new modality in the labor field due to pandemic issues, easy living and coexistence with the environment.

photo_credit César Belio
César Belio
photo_credit César Belio
César Belio

The house stands on a property with a significant negative slope, and an immediate connection with nature, triggering factors for the development of the proposal, from a more accessible vision in terms of construction times, costs, function and integration with the natural environment.

photo_credit César Belio
César Belio

The program is resolved in only two levels, the main access is through the ground floor, which houses the social, service and intímate áreas, and this layout makes it much easier to inhabit the space in the medium and long term. Upon entering we are greeted by a reinterpretation of a central courtyard sheltered by a roof and overhead lighting, with a height and a half, and a single uninterrupted axis that frames the view of the forest, in its center a plant nucleus gives pause to the user, directs the different areas of the house and maintains that coherent dialogue between the exterior and interior. One of the concerns was that, being bounded by higher and adjoining houses, the interior would feel "boxed in" and enjoy little lighting, so it was decided to generate large glazed openings in the northeast façade, losing privacy in a certain way, resolving grafting a vegetable barrier on the entire side, which when matured over time will achieve its purpose, to make the home feel free, blurring that neighborhood proximity.

photo_credit César Belio
César Belio

When going through the house, this assembly is discovered between the proposed materials, woody ceilings to make the space warm, exposed steel in structural elements, opting for walls and floors with neutral raw tones for the most part, giving way as the protagonist in the foreground to the natural environment that will be in charge of giving nuance to the space. All the other areas of this floor, their layout and scale are based on the daily activities of the owners, the room is kept in front being the least used, however it maintains the same language opening to the outside, the dining room and kitchen are they push to the back, being the privileged view of the property, approaching the forest by means of a translucent screen that, when traversed, expands as it intertwines with the terrace. The main room is present on this level, it is accessed on one side, between the social area and the service area, a series of vestibule loopholes and limit the views to the interior; It is proposed that the southwest facade of this room be blind, privatizing the views with the neighboring house, covering itself from the west, but it opens abruptly to nature creating a continuous space to the outside.

photo_credit César Belio
César Belio

The same patio leads the owners from the interior to the lower area of the property, the lower level or basement is understood as a stone base, as if the house were born from the land itself, this is used thanks to the topographical characteristics; It houses mixed areas, both intimate, social, services and multipurpose, taking into account the consequences that the pandemic generated in labor terms, the couple chooses to grant an extension of this surface for a study linked to the garden that will be the space to carry out home office, another section will be used as a multifunction space either to give therapy to the patients of one of the owners or as a recreation area when required; In terms of sunlight capacity, permeable openings are proposed on the northeast side as well as on the ground floor, this layer of vegetation drains and extends to this level, causing natural framing and interior lighting.

photo_credit César Belio
César Belio
photo_credit César Belio
César Belio
photo_credit César Belio
César Belio
photo_credit César Belio
César Belio
photo_credit César Belio
César Belio

This place can also be accessed from the outside, one side of the house works as a right of way, so when the owners need to attend to an issue related to work or coexistence, it will not be necessary for them to enter through the main access. A guest room with an outdoor garden is attached to this basement, and in its deepest part we find the laundry area and service patio delimited by a piece of furniture with a visual finish that subtly separates the relationship between all these areas.

photo_credit Infante Arquitectos
Infante Arquitectos
photo_credit Infante Arquitectos
Infante Arquitectos
photo_credit Infante Arquitectos
Infante Arquitectos
photo_credit Infante Arquitectos
Infante Arquitectos
Featured Projects
Latest Products
News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More

Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali
30 Nov 2022 News
Stilt Studios unveil prefab treehouse hospitality units overlooking the lush rice fields of Bali

Set amidst the coastal village of Canggu, Treehouse Studios is Stilt studios' newest hospitality add... More

Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium
30 Nov 2022 News
Sterck’s new showroom revives the glory of the industrial heritage of Aalst, Belgium

Formerly a weaving mill repurposed into a Tupperware plastic factory and recently transformed into a... More

Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast
30 Nov 2022 News
Casa TO by Ludwig Godefroy is an experiential retreat on Mexico's Pacific coast

Nestled amidst a land of golden sunsets, with unparalleled vistas of the sea, sand and cliffs, in La... More

Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House
30 Nov 2022 News
Spaces & Design conceptualize stairs as a sculptural, interconnecting element in this Kolkata House

A split-level structure, in Kolkata, with a distinguishable floor plate and a unique spatial configu... More

Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum
30 Nov 2022 News
Liknon by K-studio on the Greek island of Samos dissolves the traditional idea of a museum

On the Greek island of Samos, Liknon by K-studio is an unconventional museum project celebrating Met... More