Rangoon Restaurant

Rangoon Restaurant

Architect
SAW.EARTH

Outpost Architecture
Location
Prospect Heights, Brooklyn, NY, USA
Project Year
2019
Category
Restaurants
© Germaine Gatewood

Rangoon Restaurant

SAW.EARTH as Architects

SAW.EARTH and Outpost Architecture have collaborated on the design of Rangoon restaurant, a kinetic retrofitting of a former bodega in Prospect Heights, Brooklyn. With the goal of reducing waste and costs to the lowest possible amounts, the architects retained as many original architectural elements possible. This primarily included retaining the existing kitchen and glass facades. To create a new visual and spatial identity that accurately reflected the culinary influences of the chef, the architects designed two kinetic screens to be retrofitted over the existing facade and kitchen areas. These screens were created out of laser cut aluminum panels and driven by remote controlled actuator motors connected in a parallel linkage. The patterns for each screen and their physical movement reflect the cuisine created by the chef: traditional Burmese cuisine with Victorian accents. Throughout the day, the screens can be remotely controlled to allow for more or less privacy in the dining areas. The exterior screen also creates a kinetic visual and architectural identity for the restaurant in addition to providing shade and night time security.

 

Material Used :
1. Progressive Automations - Waterproof Linear Actuator IP67M
2. Prism Planters - Small Planter Wall System in White
3. Merola Tile Tre

 

Software Used :
1. Rhino 
2. AutoCAD 
3. Arduino 

This story is available in multiple languages
Share or Add Rangoon Restaurant to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
TreMerola Tile
Small Planter Wall System in WhitePrism Planters
Waterproof Linear Actuator IP67MProgressive Automations
Product Spec Sheet
Tre
Small Planter Wall System in White
Waterproof Linear Actuator IP67M
V&A Dundee
next project

V&A Dundee

Shops, Restaurants and Museums
Dundee, Scotland, UK - Build completed in 2018
View Project